geschiedenis in Warmquelle
geschiedenis in Warmquelle
Warmquelle te Ongongo
Dr. Schlettwein, een Dr. uit de grote reeks Duitse Doctoren, heeft in 1901 stuk grond gekocht 20 km ten zuiden van Sesfontein van de plaatselijke stam. Hier heeft hij tabaks en maisplantages aangelegd. Vanuit een poel, die hij Warmbad noemde en die wordt gevuld door een 20 meter hoog watervalletje heeft hij dit water via aquaducten naar zijn akkers geleid. De oogst verkocht hij aan de bij Sesfontein gelegerde Duitse troepen.
Namibië was van 1884 tot 1919 een Duitse kolonie en in 1904 kwamen de Herero's en Himba's in het noordwesten in opstand. In de hier opvolgende bloedige strijd heeft het Duitse leger getracht de stammen geheel uit te roeien. Na eerste wereldoorlog kwam Duits Zuidwest Afrika onder Engels bewind.
Waarschijnlijk niet onverstandig werd de goede Dr. Schlettwein door de Engelsen van zijn zo fraai gecultiveerde bezittingen gescheiden en plantages werden aan de plaatselijke bevolking, de Herero's, teruggegeven. Want deze hadden uiteraard weinig compassie met Duitsers en dus ook niet met de Doctor.
Wel mocht hij 200 km oostelijker bij Kamanjab van de Engelsen opnieuw met een project beginnen. Dit was heel tolerant maar met Dr. Schlettwein zelf was er dan ook niets mis. En met de familie is het dan in Namibië ook verder goedgegaan. De nazaten bekleden belangrijke openbare functies en vanuit Basel draagt de Carl Schlettwein Foundation bij aan de culturele en sociale ontwikkeling van Namibië.
Na een lange rit door het stoffige Kaokoveld rijdt je een oase van groen binnen en een verfrissende duik in de arcadische poel van Warmquelle is iets waar je onderweg al naar uit gaat kijken. Ook het twintig meter hoge watervalletje en delen van het aquaducten zijn nog steeds aanwezig.
In Warmquelle kan men het door de Duitsers in 1895 gebouwde fort bekijken.