Op bezoek bij de Damara
Damaraland,
Namibië
In het openlucht museum van Damaraland nabij Twyfelfontein leer je alles over de Damara: het dagelijkse leven, de smid, juwelen maken, dansen, zingen, typische spelletjes spelen en je leert zelfs vuur maken met een stokje.
Daarna nemen ze je mee in de natuur en kom je alles te weten over planten voor medicinaal gebruik, voedsel en parfum. De mannen tonen hoe ze traditioneel jagen op de wilde dieren. Het is weliswaar toeristisch maar we vonden het toch bijzonder om te zien.
De Damara is een volk in Namibië. Het volk, ook wel aangeduid als Bergdamara, woonde van oudsher in centraal en west Namibië. Aangenomen wordt dat de Damara al in het gebied woonden voordat de Herero in de 18e eeuw en de Nama in de 19e eeuw arriveerden. De Damara's hebben waarschijnlijk hun oorsprong in Zambia of Zimbabwe en zijn verwant aan andere Bantu volken. Maar hun taal Nama/Damara behoort tot de Khoisan-talen. Zij hebben deze gemeen met de in het zuiden woonachtige Nama.
In de periode 1960-1970 werden de Damara's door het Zuid-Afrikaanse apartheidsregime verplicht om zich te vestigen in een 'thuisland', genaamd Damaraland een gebied met arme grond en weinig regenval. (bron: Wikipedia)