Noordwest Marokko

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

De heilige stad Moulay Idriss: verscholen pareltje

Noordwest Marokko,
Marokko



Moulay Idriss wordt nauwelijks door toeristen bezocht, en mag als een goed bewaard publiek geheim worden beschouwd. Deze stad, met 12.000 inwoners, ligt verscholen aan de voet van het Atlasgebergte. Moulay Idriss is een heilige stad. In deze plaats kreeg de Islam lang geleden als eerste voet onder de grond in dit land, en de stad kan dus gezien worden als de bakermat van de Islam in Marokko.

De stad is als twee versterkte forten op twee heuvels gebouwd. Deze ligging moest vroeger bescherming bieden tegen nomadische zwerfvolkeren uit de woestijn (Berbers). De twee heuvels zien er vanaf een uitzichtpunt, even buiten de stad, uit als twee kamelenbulten. Tegen en op de heuvels ‘geplakt’ is deze witte stad met haar vele moskeeën werkelijk schitterend gelegen.

Lange tijd was de stad verboden voor niet-moslims, maar zelfs toen dit niet meer het geval was, bleef de mythe dat niet-moslims hier niet welkom waren, lang in stand. Toeristen zie je hier dan ook nog steeds maar mondjesmaat. Dat is in zekere zin een ‘zegen”. In de nauwe straatjes naar boven is gemotoriseerd verkeer onmogelijk en de ezel en handkar hebben het hier dus voor het zeggen.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Fes wordt je hier als westerling niet ‘lastig gevallen’ en kun je ongestoord en in alle rust dwalen, en vooral klimmen!, door dit labyrinth van straatjes, waar in honderden jaren nauwelijks iets veranderd is.
Boven aangekomen wordt je beloond met een [url="http://www.columbusmagazine.nl/afrika/marokko/noordwest_marokko/reisreporter/fotos/258847.html" target="_blank"]fenomenaal uitzicht over de stad [/url]en omgeving (ook de Romeinse ruinestad Volubilis is te zien). In het midden, in het ‘dal’ tussen de twee ‘kamelenbulten’ ligt het graf van de sultan Moulay Idriss, de stichter van de stad Fes, met zijn opvallende groene dakpannen en de minaret met groene tegels, waarop koranverzen staan. Het is een lust om door de nauwe straatjes te dwalen, maar ook beneden aan de voet van de berg is het helemaal Marokko-oude-stijl: er is een levendige markt waar je je ogen uitkijkt.

Mouylay Idriss ligt 27 km ten noorden van Meknes en is over een goede weg (N13) te bereiken. Als je na de stad de eerstvolgende binnendoorweg van Volubilis naar Nzala des Beni Ammar neemt, heb je een prachtig vergezicht op de stad en omringende bergen.

Deze niet meer verboden, maar wel ietwat verstopte, stad is de kleine moeite van een omweg méér dan waard.