Meknes

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Meknes: de minder toeristische variant van Fes en Marrakech....

Meknes,
Marokko


Ik lees veel tips over de koningssteden Fes, Marrakech en Rabat, maar vreemd genoeg (bijna) niet over Meknes. Komt dat omdat de stad gewoon wordt overgeslagen, of wordt de stad wel bezocht, maar vindt men het niet de moeite waard? Beide opties doen deze schitterende oude stad geen recht, integendeel: Meknes heeft zeker zoveel te bieden als de andere drie genoemde steden.

Onder Moulay Ismael is Meknes eind 17e eeuw uitgegroeid tot een grote stad met tegenwoordig 550.000 inwoners. Met veel energie en ongeduld liet deze sultan in sneltreinvaart poorten, muren, paleizen en moskeeën bouwen. Aan de grootsheid van deze gebouwen valt te zien dat Meknes een historisch belangrijke stad is. Ook hier weer ligt de oude stad (de medina en de koningsstad) apart van de nieuwe (20e eeuwse) stad. De stadsmuren en de poort Bab Mansour (door sommigen gezien als de mooiste van Marokko) zijn indrukwekkend. Op het immense plein Place-el-Hadime heerst altijd een gezellige drukte. Ook het Bassin de l’Águedal is de moeite waard: het werd door de eerder genoemde Moulay Ismael aangelegd om de hele stad van drinkwater te voorzien. Het bassin waar je om heen kunt wandelen is dan ook enorm.

Maar de aantrekkelijkheid van Meknes zat hem voor mij vooral in de oude medina, waar het opvallend rustig was en je volkomen ongestoord kunt rondwandelen. De medina is niet groot, 1 km van noord naar zuid en zo’n 700 meter van west naar oost (maar verdwalen kan desondanks ook hier!). Een heerlijke authentieke sfeer en erg weinig toeristen. Veel minder dan in Marrakech en Fes (in die volgorde) in ieder geval. Ik vond deze medina nog erg puur en zeker zo aantrekkelijk dan de veel meer bezochte eerder genoemde twee.

Je kunt je in Meknes met gemak een dag vermaken, genieten en je verbazen. Nabij Meknes ligt, de N13 zo’n 25 km naar het noorden volgend, het stadje Moulay Idriss, spectaculair gelegen op 2 rotsen. Door de nauwe straatjes wandel je naar boven en hebt een schitterend uitzicht op deze stad en zijn omgeving. Mooi meegenomen als je toch in Meknes bent.