Fez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Medina Fes el-Bali de oude stad van Fez

Fez,
Marokko


In Fez heb je de oude Medina Fes el-Bali die omgeven is door een stadsmuur. Je hebt verschillende stadspoorten waar je het oude ommuurde gedeelte binnengaat. In dit gedeelte komen vanwege de smalle straatjes geen auto's, brommers e.d. Men kon hier alleen lopend of als transport met ezels of handkar door de straten. We liepen door winkelstraten, straten waar werklieden bezig waren met hun oude ambachten o.a. zilversmeden en metaalbewerkers. Men zag dat vele winkels en ambachten met dezelfde artikelen vaak bij elkaar waren gevestigd.

We liepen een gebouw binnen waar we langs vele uitgestalde leerwaren liepen naar een uitzichtpunt waar we deze konden bekijken. Overal bakken waar verschillende leren huiden verwerkt werden zoals huiden van geit, schaap, koeien en kamelen. Zagen de verschillende fase van bewerken. Aan een zijde werd het haar en eventuele resten vlees verwijderd met natuurlijke chemicaliën die de huid los weekten. Men haalde daarna met een borstel of hout alles eraf. We zagen hoe ze de huid spoelden en verfden met van origine natuurlijke kleurstoffen of tegenwoordig andere hulpmiddelen. Soms stonden de werklui in de bakken om de huiden zo goed onder te kunnen dompelen en eruit te kunnen halen. De geur was doordringend. Bij binnenkomst hadden we een bosje mint gekregen tegen de geur. Toen wij er waren was het ca.20C. Kan me niet voorstellen dat het in de zomer het prettig is om hier naartoe te gaan als de temperatuur 30-35C is. We zagen ook dat ze de leren huiden weg brachten met ezels. Te bedenken dat hier mannen dagelijks vele uren in de stank en bakken met vocht en chemicaliën staan in soms hoge temperaturen is bijna niet te bevatten.

Tijdens de wandeling konden we af en toe binnenkijken bij binnenplaatsen van moskeeën, zagen vele winkels met levensmiddelen zoals groenten, specerijen, dadels en andere zoetigheden, bonen, vis. Daarnaast banken, kleden en veel meer.

Als je gaat eten probeer dan de Bâstilla een gevulde pastei die van o.a. kip, eieren, amandelen, rozijnen, citroen, suiker, saffraan en kaneel gemaakt is. Een aparte smaak met zoet, zuur en vooral de kaneelsmaak. Of probeer de Tajine een stoofschotel van rundvlees. lamsvlees of kip gecombineerd met aardappels, groenten en eventueel citroen.

Tijdens de wandeling vond ik het interessant om te zien hoe mensen (ca.25.000 mensen volgens gids) op zo'n kleine oppervlakte en zo dicht op elkaar woonden en werkten. Dat maakte het authentieker dan andere steden.