Fez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Al-Andalous

Fez,
Marokko


Nadat Spanje door de Moren in de 9e eeuw werd veroverd bekeerden veel Spanjaarden en Portugezen zich tot de islam. Zij werden emigranten en vertrokken naar Noord-Afrika, waar de islam al echt tot de samenleving was doorgedrongen. In Fès ontstond een grote Iberische gemeenschap. Zij vestigden zich vanaf halverwege de 9e eeuw aan de oostkant van de Oued Fès. Hier zou de wijk Al-Andalous ontstaan. De wijk is gebouwd rond de prachtige Moorse Al-Andalous Moskee (Jamaâ Andalous). De moskee kan niet bezocht worden door niet-moslims, maar van buiten zijn al duidelijk de Andalusische invloeden terug te zien. In de 14e eeuw werden ook nog twee medersas (koranscholen) gebouwd: de es Sahrija en de Sbaiyine. Vanaf de 9e eeuw waren Fès el Bali (de medina) en Al-Andalous drie eeuwen lang van elkaar gescheiden. Het waren twee aparte ommuurde steden met grote onderlinge rivaliteit. Een oud Fassisch verhaal vertelt dat de Andalousis mooiere vrouwen en moedigere soldaten hadden, terwijl de Kairaouinis (uit Fès el Bali, waar de Kairaouin Moskee staat) altijd het geld hadden. Doordat Al-Andalous van de Medina gescheiden bleef kreeg de wijk een soort provinciaals karakter.

In de 9e eeuw waren de Kairaouin Moskee en de Al-Andalous Moskee de twee belangrijkste moskeeën van Fès. Achter het ontstaan van beide moskeeën zit een interessant verhaal wat hier te lezen is: http://theurbanmuslimwomen.wordpress.com/2008/08/04/fatima-al-fihri-founder-of-the-oldest-university-in-the-world/

Tegenwoordig is de oversteek van de Medina naar Al-Andalous makkelijk te maken. Er zijn twee bruggen gebouwd en de muren zijn voor een gedeelte verdwenen. Al-Andalous is echt een wijk 'buiten de gebaande toeristische paden'. Je zult tijdens je bezoek waarschijnlijk de enige toerist zijn, zoals ik dat ook heb ervaren. Het is mogelijk om de es Sahrija Medersa te bezoeken, maar toen ik er was was deze om onverklaarbare redenen gesloten. Verder zijn er niet echt concrete toeristische attracties, maar het is al meer dan de moeite waard om gewoon door de straatjes te slenteren. Je ziet al snel dat de straten en de huizen een andere uitstraling hebben. Na al die eeuwen zijn nog steeds die Andalusische invloeden terug te zien.

Het makkelijkst is om je wandeling door Al-Andalous te beginnen bij de poort Bab Fettouh. Als je dan alsmaar rechtdoor loopt kom je vanzelf bij de Al-Andalous Moskee uit. De wijk is ’s ochtends het levendigst en is dan ook het leukst om te bezoeken.