Fez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zaouia Moulay Idris II, de nationale heilige van Marokko

Fez,
Marokko


Fes is de oudste van de vier koningssteden. Het is nog steeds het religieuze en intellectuele middelpunt van Marokko.
Het verhaal gaat dat de jonge sultan Idriss II in 806 een nieuwe hoofdstad wilde stichten, omdat de oude stad Volubilis te klein was geworden. Na twee mislukte pogingen een stad te bouwen op de hellingen rond de huidige stad, besloot Idriss de stad bij een waterbron in het dal te bouwen. De stadsdelen werden met bruggen over de rivier verbonden.
Men dacht dat Moulay Idriss was begraven in het stadje dat zijn naam draagt, maar in 1437 ontdekte men zijn graf in Fes. Er werd een mausoleum ingericht dat een bedevaartsoord werd.
Hier kijk je in de mannenzaal van zijn het mausoleum. Het ligt midden in de drukke Soek Attarine, waar kruiden, specerijen en henna verkocht worden.
Het mausoleum is niet toegankelijk voor niet-moslims. We zijn zojuist langs een dwarsbalk gekomen, die aangeeft dat dit een heilig (haram) gebied is. oorspronkelijk diende deze balk ervoor om Christenen, Joden en ezels buiten het gebied te houden.
Moulay Idriss is de nationale heilige van Marokko geworden. Ieder jaar wordt in september in Fes een moessem (religieus jaarfeest) voor hem georganiseerd.