Fez

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zwaar.....

Fez,
Marokko



Het is hier een drukte van belang. Er wordt gezwoegd en er wordt geleden. Leerlooien is enorm zwaar werk. De mannen hebben staande op de rand van de kuipen, of er in, al hun krachten nodig om de huiden door de kuipen te halen; dat gebeurt snel en langdurig. En dat bij een temperatuur die in de zomer gemakkelijk kan oplopen tot boven de 40 graden.
In veel landen, waaronder China, India en Pakistan, wordt onder erg slechte condities gewerkt. De werknemers en ook het milieu hebben hier behoorlijk onder te lijden. Dat geldt zeker ook Fès in Marokko. De leerlooierijen lagen meestal vlak bij het water en zo ver mogelijk van de woonwijken vandaan in verband met de stank. In Fes liggen ze midden in de medina. De leerlooierijen zijn belangrijk voor de economie van de stad.
Voor de toerist is het aardig om naar te kijken vanaf een terras bij een leerwinkel, maar ik heb groot respect voor de mensen die dit bijna onmenselijk zware werk moeten doen. Misschien iets om aan te denken, als je een keer met tegenzin naar je werk gaat. Reizen doet je relativeren…..