Marokko

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Marokko image

Marokko

Marokko
Afrika
SuzanneGeudeke

Douchen in den vreemde

Wat ik vaak het meest mis als ik op reis ben, zijn mijn eigen bed en mijn eigen douche. Nou heb ik helemaal geen supersonische douche me massagestralen hoor. In tegendeel. Ik heb een eigenwijze douche die maar op een manier aan de muur blijft hangen en dan toch nog regelmatig naar beneden valt. Maar toch, de douches die ik vaak in Het Buitenland aantref, doen nog minder hun best dan de mijne. Een aantal voorbeelden:

Neem nou de Schotse douche. Daar kwam bijna geen drupje water uit! Ik stond een kwartier onder de douche om mijn haar nat te krijgen. Het uitspoelen van de shampoo duurde net wat langer. Nou ja, van die shampoo werd de rest van mijn lichaam ook redelijk schoon toch? Moed voor inzepen had ik in ieder geval niet meer!

Een andere Schotse douche produceerde juist heel veel water. Maar dat water was weer Heel Heet. Ik bedoel dus echt kokend heet. Alsof iemand theewater over je heen gooit. Douchen in de Hete Schotse Douche werd dan ook een soort dans, waarbij je snel je lichaamsdelen onder het water houdt, ze terug trekt, er daarna in een hoekje van de douche mee zwaait om ze ietwat af te koelen, ze inzeept en het ritueel nog eens herhaalt.

Veel blijer was ik met de Ghanese douche. Ok, er was dan weliswaar geen elektriciteit en dus geen licht, maar er was ook geen stromend water. De douche bestond dus uit een donker hokje met een emmer. Is heel romantisch hoor. Terwijl mijn vriend dus met een zaklampje wat licht probeerde te creëren, begon ik de “bucket shower” onder de knie te krijgen. Toch douche ik toch liever met het licht aan (zouden mensen echt voorkeur hebben “Jannie, douche jij liever met het licht uit of aan?”), gewoon om eventuele Ghanese insecten te kunnen spotten (Echt waar, het zat daar vol spinnen).

De Marokkaanse douche was ronduit lachwekkend. Het water dat er uitkwam stroomde slechts aan de buitenkant van de douchekop, en nog met een boogje ook. Als je er recht onder stond, werd je haar dus niet eens nat! Een uitvinding voor de mensen die liever hun haar niet wassen...

Het toppunt was toch wel een douche uit eigen land, de Nederlandse douche. De badkamer van dit hotel was een soort wit plastic hok dat midden in de kamer was gezet. Heel smaakvol. De douche bevond zich in de badkuip. Geen probleem zou je zeggen. Nou ja, het probleem was dus dat de badkuip niet recht liep, zoals elke badkuip, maar een helling had. Het water was best lekker hoor, maar wie verzint nou in godsnaam een badkuip met een helling erin?! Om bij de douche te komen moet je dus naar boven “klimmen”. Vervolgens sta je dus op het hoogste punt in de badkuip, maar kom je erachter dat de douche zo laag hangt dat je je naar achter moet buigen (zover dat kan) om eronder te passen. Stel het je eens voor. echt comfortabel was het niet.

En daarom heb ik toch het liefst mijn eigen douche. Soms valt hij op mijn hoofd, maar ach, ik kan douchen zonder helling, met wat licht en er komt genoeg lekker warm water uit.


P.S. Neeeeeee, er zijn geen foto's...