Marokko

Reisgids

Reistips

Nieuws

Beste reistijd

Regio's en steden

Foto's

Praktisch

Marokko image

1 Jaar, 5 continenten: een terug- en vooruitblik in een gestoord jaar!

Marokko
Afrika
Riknikele

1 Jaar, 5 continenten: een terug- en vooruitblik in een gestoord jaar!

'Na 10 maanden backpacken in Australië, Nieuw-Zeeland en Zuidoost-Azië, houdt het reizen niet op. Je zult 2x op wintersport gaan, waarvan er 1 bestaat uit 3 weken skiles geven. Je gaat in de herfst naar Spanje, in het voorjaar naar Marokko en in de zomer volgen Cuba, Peru en India.'
Als iemand, al was het een waarzegster, mij dit vorig jaar verteld had, had ik diegene recht in zijn/haar gezicht uitgelachen. Bij de waarzegster had ik trouwens ook mijn geld teruggevraagd, want wat is dit voor belachelijke voorspelling?

Nou, niet eens zo belachelijk dus. Maar wel gestoord! Ik voel me enorm bevoorrecht dat ik al zo veel van de wereld heb mogen zien en dat er nog meer moois staat te gebeuren! De vele kansen die zich dit jaar voordeden heb ik met 2 handen gegrepen, onder het mum van 'now or never'! 2 Avonden voor de 7-weekse (studie)reis naar Cuba en Peru kijk ik terug op dit jaar so far en vooruit naar een geweldige zomer!

In de herfstvakantie werd mijn moeder 50. Ik was net terug van 10 maanden reizen en om die 2 redenen zijn we met het gezin op vakantie gegaan. Vrienden waren iets eerder al verhuisd naar een huisje in de heuvels van Andalusië, dus daar ging de reis heen. We sliepen in een geweldig Bed&Breakfast van een Nederlands stel, in een heerlijke omgeving, met een eigen huiskamertje en honderden National Geographics, waar ik 's avonds al mijn nieuwe reisplannen uit haalde. De locatie was ideaal; dichtbij onze vrienden, precies tussen Malaga (en dus ook de stranden) en Granada (en dus het Alhambra).
Het begrip 'vakantie' zal in het woordenboek van familie De Graaf wel iets anders uitgelegd worden dan in de Dikke van Dale. Onder het mum van 'uitrusten doen we thuis wel weer' hebben we enorm veel gedaan. 4 Prachtige wandelingen werden er gemaakt, waaronder 1 in de Sierra Nevada. Malaga, Granada en Sevilla werden bezocht en dan baaldden we eigenlijk nog dat we Cordoba gemist hadden. En het strand en een bezoekje aan onze vrienden natuurlijk niet te vergeten!
Een heerlijke week, met prachtig weer en een schitterend gebied waar we nog nooit geweest waren!

Voor mijn studie toerisme mocht ik in de kerstvakantie iets gaan ondernemen, het maakte niet uit wat. Ik wist meteen dat ik skiles wilde geven in de Alpen. Dit is via via via ook gelukt bij een leuke en persoonlijke skischool in Champoussin, een gehucht aan de Zwitserse kant van het grootste skigebied van Europa, Les Portes du Soleil! Eerst een week skiles gehad, daarna zelf de lessen gaan geven aan kids van 4 tot 8. Dag 1 was nog 1 grote hel, maar je leert met de dag. De helft van de tijd ben je kwijt aan bezigheidstherapie, maar daardoor wordt je creativiteit enorm getest! 2 Weken lang was de sneeuw waanzinnig goed, het weer onvoorstelbaar mooi en de sfeer super leuk! Geweldige kids, vriendelijke ouders en een leuk team; een hele bijzondere ervaring!!
In de krokusvakantie kon ik het niet laten om met mijn ouders mee te gaan op wintersport in Oostenrijk, waar we elk jaar langsgaan bij opa en oma die daar op de camping staan! Ook weer een schitterende witte week!

Baobab biedt, net als veel andere reisorganisaties, ook familiereizen aan. Voor een nieuw concept werd ik via mijn studie opgetrommeld; als kinderbegeleider mee tijdens zo'n familiereis door Marokko. Ik zat toen al een tijdje op RR en had al zoveel mooie foto's gezien van dit land, dat het wel een geschenk uit de hemel leek!
Uiteindelijk is er van mijn functie weinig terecht gekomen; op dag 1 laat niemand nog zijn kinderen achter bij een vreemde, op dag 2 t/m 5 werd er flink doorgereisd en op de laatste dag heb ik dan wel een middagje op 2 boys gepast, terwijl hun ouders Marrakech in waren. Maar, des te meer heb ik dus kunnen genieten van dit land! Verdwalen in de Medina van Fes, met kamelen door de woestijn, slapen onder de sterrenhemel en zonsopgang zien vanaf een hoge zandduin, weer verdwalen in de kasbah van Ait Benhaddou, je ogen uit kijken tijdens de ritten langs en door het Atlas gebertge en voor de laatste keer verdwalen in de Souks van Marrakech; wat een waanzinnig land!!!

Nauwelijks 2 weken terug en maandag zit ik alweer in het vliegtuig! Eerst 3 weken op studiereis naar Cuba, waar we een Spaanse taalcursus krijgen in Havana en 2 weken rond zullen reizen over het eiland!
Aangezien het studiejaar hierna afgelopen is, gaf de studie de optie om je reis te verlengen. Velen hebben dit gedaan, maar ik ben de enige die in die vrije maand naar Peru zal gaan. Dit vind ik geen probleem; ik wil graag even afkicken na een gezelschap van 45 man en vind het een uitdaging om nu een keer echt alleen te zijn (vorig jaar was ik samen met een vriend)! In Peru ga ik weer heerlijk backpacken; sandboarden in de zandduinen, wandelen door de Andes, de zon aanbidden tijdens het Inti Raymi, het grote Inca-festival in Cuzco, en natuurlijk Machu Picchu bezoeken via een alternatieve Incatrail! Peru is voor mij extra bijzonder, omdat Zuid-Amerika het zesde continent is wat ik zal zien voor mijn 20e verjaardag, alleen Antarctica ontbreekt...!
Mijn vlucht naar huis gaat vanuit Cuba, dus zal ik daar de laatste dagen doorbrengen met duiken!!

Veel tijd om iedereen te zien en foto's te bekijken zal ik niet hebben, 2 weken later gaat er een droom uitkomen, voor mij, maar vooral ook voor mijn ouders. Zij hebben in 1987 een jaar lang door Azië gefietst en raakte in Ladakh (Noord-India) ingesneeuwd. Nu, 22 jaar later, gaan ze terug om die trektocht te maken die ze toen hadden willen doen! Samen met een ander gezin waarmee we al veel hebben gereisd, gaan we naast die trektocht ook Agra en Jaipur bezoeken. Voor mij is dit een droom die uitkomt om 2 redenen; de Himalaya en de Taj Mahal!!

Ik zal tijdens de komende reizen geen blog bijhouden via deze site, maar wel via www.rikopreis.waarbenjij.nu
1 Jaar, 5 werelddelen, gestoord, maar oh zo gaaf!!!

Foto's

1a9c8.jpg
1a9c8.jpg
Riknikele
3118c.jpg
3118c.jpg
Riknikele
de02c.jpg
de02c.jpg
Riknikele