Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Twee mooie excursies vanuit Fort Dauphin

Zuid Madagaskar,
Madagaskar


Fort Dauphin (Taolagnaro), is een vrij geciviliseerde stad in het zuidoosten van Madagascar. Alle wegen zijn geasfalteerd, dank zij de firma Rio Tinto die in deze streek kostbare mineralen uit de grond haalt. Fort Dauphin is zeer moeilijk te bereiken over de weg ( alleen in de droge tijd en dan nog schijnt het gevaarlijk te zijn vanwege banditisme onderweg), maar een vlucht met Air Madagascar vanuit Antananarivo of Tulear is niet al te kostbaar. In de stad zelf is weinig te beleven. Fort Dauphin is echter de enige uitvalsbasis voor een trip naar Berenty met een 4WD en voor een boottocht door het lagunengebied Lokaro, ten noordoosten van de stad.
Trek voor het bezoek aan het Berenty-reservaat drie dagen en 2 nachten uit. Het is een van de weinige reservaten waar je zelf vrij kunt rondlopen en zeer dicht bij de lemuren kunt komen. Je vindt hier onder andere de Verreaux sifaka's, die je uitgebreid, in groepen kunt observeren wanneer ze zich over de grond voortbewegen in een merkwaardige zijwaartse dans. Neem ook een gids voor een excursie in het donker. De hutten in Berenty hebben weinig luxe, maar we hebben er voortreffelijk gegeten. Reken voor de tocht van Fort Dauphin naar Berenty 5 uur in de droge tijd. Er is onderweg ook heel veel te zien.
De boottocht door het schilderachtige lagunengebied duurt vrijwel een hele dag. Onderweg kom je langs uitgebreide velden met olifantsoren. Verder vind je er schroefpalmen en reizigersbomen. Je kunt aan land gaan op een plaats waar veel vleesetende bekerplanten zijn en je kunt ook een wandeling maken via het vissersdorp Evatra, over de bergen naar kleine bountystranden. De uitzichten zijn wondermooi!
Wij verbleven in Fort Dauphin in het voortreffelijke hotel "La Croix du Sud" die voor ons ook de picknicklunch ( driegangenmenu!) verzorgde aan het water vlakbij het vissersdorpje.