Zuid Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zebumarkt in Ambalavao, ga op donderdag

Zuid Madagaskar,
Madagaskar


In het zuiden van Madagaskar is het vaak te droog voor veel landbouwproducten. Daarom is dit de plek van de extensieve veeteelt. Omdat de vraag in het midden van het land (onder andere uit de hoofdstad Tana) het grootst is, zijn daar de prijzen het hoogst.

Op de zebumarkt in Ambalavao die iedere woensdag en donderdag gehouden wordt, komt vraag en aanbod bij elkaar. RR Jeanette heeft er als eens een tip over geplaatst maar hier zijn wat aanvullingen. Als je kunt kiezen moet je beslist op donderdag naar deze markt gaan. Donderdag is namelijk de afrekendag. De transacties worden gesloten in een geheimzinnig sfeertje. Als de deal gesloten is, verwisselen enorme pakken geld van eigenaar. Het grootste biljet heeft een waarde van 10.000 Ariary (minder dan 4 euro). Mannen lopen zwanger van het geld onder hun jassen rond.

De dieren worden na de koop binnen grote kralen gedreven . Van daaruit moeten ze vrachtwagens in om naar het noorden vervoerd te worden. Dat levert echte Wildwest-taferelen op omdat er nog wel eens een dier probeert te ontsnappen en dan met een lasso gevangen wordt of met stokken in de goede richting wordt gedreven.

De markt is ook een echte ontmoetingsplek. Op de hekken zitten jonge meiden te kijken naar een goede partij en er is natuurlijk ook eten en drinken te verkrijgen. Het café om wat van de pas verdiende centjes te vergokken is ook niet ver weg.

Als je op een vrijdag naar het zuiden rijdt, zie je al weer nieuwe kuddes langskomen. Het is gebruikelijk dat de herders in het weekend aankomen zodat het vee in de omgeving van Ambalavao kan aansterken en bij de verkoop een beter eprijs opbrengt.