West Madagaskar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tsingy: klauteren, kruipen en wildlife. Een piekervaring

West Madagaskar,
Madagaskar


De Tsingy van Bemaraha is een karstlandschap van kalksteen dat tot zeer scherpe pieken geërodeerd is. De Tsingy ligt in het westen van Madagaskar. Het park is Unesco werelderfgoed. Meestal staat dat garant voor grote aantallen bezoekers maar de Tsingy is alleen over een onverharde weg bereikbaar. Daardoor is het een relatief rustig park. Het totale natuurreservaat is ongeveer 160.000 hectare groot (ter vergelijking de Hoge Veluwe is 5500 hectare). De helft van dit gebied van onder het nationale park. De andere helft kent minder stricte beschermingsregels. In dat gedeelte zijn ook dorpen.

Een hoogtepunt van het bezoek aan het park is een tocht door het karstlandschap. Hier klauter je over zeer scherpe pieken, klimt en daalt over laddertjes en kruipt door nauwe grotten. Je krijgt een klimtuig en kunt aanhaken bij staalkabels. Het is heel avontuurlijk maar niet erg gevaarlijk. Tegen het einde van de tocht moet je ook nog een hoge hangbrug over. Ook hier kun je weer aanlijnen.

Persoonlijk vond ik dit één van de leukste en meest indrukwekkende ervaringen van heel mijn bezoek aan Madagaskar maar voor mensen met hoogtevrees of engtevrees is het niet de meest geschikte tocht.

Naast dit gedeelte is er ook een stuk waar je vrij gemakkelijk kunt lopen. Daar loop je ook veel kans op een ontmoeting met Sifaka’s. In het gebied komen ook zeldzame bosvogels voor.

Je kunt ook een tochtje maken over de rivier die het park doorsnijdt. Dan krijg je een prachtig zicht op fraaie gorges en kun je een grot bezoeken. Sommige grotten worden gebruikt als begraafplaats en plek voor een dodencultus.

Een nachtexcursie in dit gebied is ook een aanrader. Je hebt dan grote kans op het zien van muislemuren. Er zijn zoveel kameleons (helaas maar twee soorten) dat je niet eens een gids nodig het om ze te ontdekken.