Noord Ghana

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tongo heuvels en Tengzug Shrines

Noord Ghana,
Ghana


Ghana heeft veel mooie en aparte landschappen. De Tongo heuvels is een gebied wat nog maar weinig wordt bezocht en heel erg de moeite waard is vanwege het bijzondere landschap en de bijzondere architectuur van de dorpjes van de Talensi. Wij bezochten het plaatsje Tongo. Vanwege de architectuur echt een bezoek waard en het ligt in een omgeving met prachtige rotsformaties, natuurlijke schuilplaatsen en wonderbaarlijke vormingen van holen en rotsen met heiligdommen (altaren). In het droge landschap groeien ook prachtige baobabs.
De dorpjes van de Talensi zijn zo gebouwd dat het moeilijk is voor de vijand om binnen te dringen. [url="http://www.columbusmagazine.nl/afrika/ghana/noord_ghana/reisreporter/fotos/324300.html" target="_blank"]De lemen huisjes zijn met muurtjes aan elkaar verbonden [/url]waardoor de buitenzijde van het dorp een gesloten geheel vormt. Het dorpje zelf lijkt binnen de muren op een labyrint met nauwe gangen en trapjes. Ook vanaf de daken van de huizen is de omgeving goed te overzien. Zelfs de deuren zijn zo gemaakt dat binnendringen door de Talensi gemakkelijk kan worden verhinderd. Elke compound heeft ook een familie altaar. Bizar om te zien met resten van dieren, bloed en veren.
Een wandeling door een dorp is aan te raden: je maakt eerst kennis met de chief. In het dorpje wat wij bezochten was dat [url="http://www.columbusmagazine.nl/afrika/ghana/noord_ghana/reisreporter/fotos/324240.html" target="_blank"]chief Zotentaar-Suhba Zaa[/url]. Hij zat op een verhoging, geschilderd in de Ghanese kleuren. Vanaf het dak van zijn “paleis” heb je prachtig uitzicht over de omgeving. De bewoners zijn vriendelijk, vinden het leuk dat je hun dorp bezoekt en via de gids krijg je uitleg over hun gebruiken en rituelen. Heel interessant.
Na het dorpsbezoek is het aan te raden ook met een gids door het wonderlijke landschap te wandelen en over de rotsen te klimmen. Hij geeft uitleg over de rotsen met natuurlijke schuilplaatsen en heiligdommen de Tengzug Shrines (altaren). Deze staan op de werelderfgoedlijst. Ze zijn uniek in de Noord Ghanese cultuur en hebben tevens een rol gespeeld in de strijd met de Britten en de lokale bevolking. Ghana is niet altijd een vredig land geweest! Toen dienden ze als schuilplaatsen voor de locale bevolking.
De weg naar de Togo heuvels is niet geasfalteerd maar goed te berijden (toen wij er waren was het wel de droge tijd). Neem voor het bezoek de tijd; het is uniek en zeer de moeite waard.