Georgetown

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kolanoten

Georgetown,
Gambia


De kolanoot is vooral bekend omdat deze gebruikt werd/wordt in Coca-Cola.
Het gebruik van de kolanoot is net als het gebruik van koffie en thee een historische aangelegenheid.
In veel West-Afrikaanse culturen wordt de noot gebruikt als verkwikker en om het hongergevoel te onderdrukken. Tevens wordt de noot gebruikt in ceremonies, waarin de noot wordt aangeboden aan de gasten.
De kolanoot heeft een bittere smaak en bevat cafeïne. Tegenwoordig wordt vooral in West-Afrika gebruikgemaakt van de noot door de stimulerende eigenschappen. Het verdient de voorkeur van Afrikaanse moslims die de noot ter vervanging van alcohol gebruiken. Het veelvuldig kauwen van de noot kan leiden tot verkleuring van de tanden. Onder de jeugd verliest de noot aan populariteit.

Vroeger werd de kolanoot gebruikt om frisdranken mee te maken, iets wat tegenwoordig nauwelijks meer wordt gedaan door de toevoeging van kunstmatige kleur- en smaakstoffen. Er bestaat enige speculatie rond de vraag of de kolanoot een bestanddeel vormt van de huidige Coca-Cola.

Een ander gebruik van de kolanoot is de behandeling van mensen met astma. De cafeïne zorgt ervoor dat de luchtwegen verder open komen te staan wat het ademen vergemakkelijkt.

dank aan Wikipedia