Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Zuid Ethiopië - Bull jumping bij de Hamer stam - vergroot je kans

Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch,
Ethiopië


In het zuiden van Ethiopië wonen nog 13 primitieve stammen. Ze wonen allen in de buurt van de Omo rivier. De meeste stammen wonen een flink eind bij elkaar uit de buurt omdat ze anders steeds slaags met elkaar raken. Deze stammen hebben allen nog hun eigen geloof, tradities en ceremonies. Eén van de stammen in het zuiden is de Hamer stam.
Een bijzondere ceremonie bij de Hamer stam is de bull jumping. Je weet nooit wanneer een dergelijke ceremonie plaatsvindt. De ongeveer 60.000 Hamer wonen in en rond de plaats Turmi. Als je je kans zo groot mogelijk wilt maken om een bull jumping mee te maken kan je het beste direct bij aankomst in Turmi naar het “Tourist Hotel” gaan. Dit is de verzamelplaats van de plaatselijke gidsen. Zij weten of er in het gebied tijdens jouw verblijf een bull jumping plaats vindt. Wij hadden “George” als plaatselijke gids. Hij is een Hamer en heeft veel contacten binnen zijn stam.
Een bull jumping is een ritueel dat elke Hamerjongen/ jongeman moet doorstaan om tot de mannengemeenschap te worden toegelaten. De jongen moet vier keer naakt over 8 tot 12 stieren heen en weer lopen. De stieren worden vastgehouden door krijgers. Vóór het lopen over de stieren geven de krijgers de vrouwen van het dorp zweepslagen. Mannen die flink durven te slaan worden door de vader van de jongen geselecteerd om de stieren vast te houden. De vrouwen dagen de krijgers uit om te slaan, want een vrouw met veel littekens is sterk en opofferingsgezind en dus een goede vrouw.

Ik heb vandaag ook een foto en een blog geplaatst over dit onderwerp.