Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bull jumping bij de Hamerstam (3)

Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch,
Ethiopië


De Hamerstam is een primitieve stam die leeft in het zuiden van Ethiopië bij het plaatsje Turmi ten oosten van de Omo rivier. De bull jumping is een ceremonie bij de hamerstam waarbij een jingeman toetreedt tot de echte mannengemeenschap. Als hij de bull jumping (waarbij hij over diverse stieren moet springen/ rennen) goed volbrengt mag hij meepraten over eblangrijke zaken en mag hij ook trouwen.
De bull jumping gaat gepaard met allerlei gebruiken en symboliek. Eén van de onderdelen is het geven van zweepslagen aan de vrouwen. De vrouwen dagen de mannen uit om te slaan om hun toewijding en liefde te tonen aan de jongeman die gaat springen. Op de foto is goed te zien dat de vrouw voor de man staat te springen en te zwaaien om geslagen te worden. De littekens van (eerdere) zweepslagen staan op haar rug.
De bull jumping is in sommige opzichten gruwelijk, maar tegelijkertijd ook fascinerend, feestelijk en bovenal indrukwekkend om mee te maken. Wil je er meer over weten dan verwijs ik naar mijn blog en tip van 04-02-2011.