Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Mursi jongedame

Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch,
Ethiopië


In het zuiden van Ethiopië leven nog een aantal primitieve stammen. Wellicht de bekendste is de Mursi stam. De Mursi vrouwen zijn vooral bekend door hun lipschotel. Op ongeveer 15 jarige leeftijd wordt bij een meisje de lip doorboord voor het aanbrengen van een lipschotel. Het is belangrijk dat die schotel zo groot mogelijk is, want dan brengt ze het meeste vee op als ze gaat trouwen.
Daarnaast staan de Mursi bekend of beter gezegd zijn ze berucht door hun aggressiviteit. Andere stammen vermijden de Mursi zo veel als mogelijk. De Mursi strijders maken hoefijzervormige littekens op hun lichaam als ze een vijand hebben gedood. We hebben er een paar gezien met meerdere hoefijzertjes. Wij hebben van die agressiviteit overigens niets gemerkt. We zijn in 4 nederzettingen geweest en overal verliep het heel rustig.
De jongedame op de foto is waarschijnlijk flink wat vee waard gezien de grote lipschotel. Ook de versiering met veel ijzer is typisch voor de Mursi. Waar de littekens door inkepingen op haar arm en onder haar borsten voor staan weet ik niet. Deze jongedame viel verder vooral op door haar zeer boze blik.