Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Bull Jumping bij de Hamerstam

Yedebub Biheroch Bihereseboch na Hizboch,
Ethiopië


Een bull jumping is een ritueel dat elke Hamerjongen/ jongeman moet doorstaan om tot de mannengemeenschap te worden toegelaten. De jongen moet vier keer naakt over 8 tot 12 stieren heen en weer lopen. De stieren worden vastgehouden door krijgers. Voor het lopen over de stieren geven de krijgers de vrouwen van het dorp zweepslagen. Mannen die flink durven te slaan worden geselecteerd om de stieren vast te houden. De vrouwen dagen de krijgers uit om te slaan, want een vrouw met veel littekens is sterk en opofferingsgezind en dus een goede vrouw.
Om de pijn van de zweepslagen te kunnen doorstaan drinken, dansen en zingen de vrouwen. Hierbij hebben ze allerlei rammelaars omgebonden, blazen ze op toeters van koeienhoorn en stampen ze om zoveel mogelijk herrie te maken. Daarnaast wordt er flink gezwaaid met geweren.
Op de foto is op de bebloede ruggen van de vrouwen goed te zien dat de zweepslagen flinke littekens en wonden hebben achtergelaten. De vrouwen hebben wel kleding over hun borsten om littekens daar te voorkomen.
Over de bull jumping heb ik vandaag ook een tip om dit mee te kunnen maken en een blog geplaatst.