Tigray

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Blauwfazantje

Tigray,
Ethiopië


Deze foto is genomen in de plaats Aksum. Aksum ligt in het noorden van Ethiopië op de grens met Eritrea. Aksum is vooral bekend door de aanwezige obelisken, die nog een restant zijn van het oude koninkrijk Aksum. Dit is een, op zichzelf staande, oude beschaving die nog dateert van voor christus en die uiteindelijk de grondlegger is geweest voor de huidige Ethiopisch orthodoxe kerk.

Vooral in het noorden van Ethiopië hebben we de blauwfazant vaker gezien. Hij maakt deel uit van de prachtvinkenfamilie. Een bekende broer (of neef) is de meer bekende vuurvink, die helemaal rood is. Vaak zie je deze twee soorten door elkaar heen foerageren. Het blauwfazantje is een heel klein vogeltje van 12 cm. Het mannetje heeft een rode vlek op de wang, maar bij het vrouwtje ontbreekt die. Dit is waarschijnlijk nog een jong mannetje. De Engelse naam is vanwege deze rode vlek prachtig, namelijk: Red-cheeked Cordon-bleu.
DE blauwfazantjes komen voor van Senegal in het westen tot Ethiopië in het oosten en tot Zambia in het zuiden. Je kunt ze tegen komen op savannes, halfwoestijn, weilanden, maar ook in tuinen bij huizen. Het voedsel van het vogeltje bestaat uit (gras)zaden en insecten.