Lalibela

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Kerst vieren in Lalibela

Lalibela,
Ethiopië


Heel bijzonder is het bijwonen van het Ethiopische kerstfeest in Lalibela. Ethiopiërs vieren kerst (ook wel Leddet of Genna genoemd) op 7 januari. Dit wordt in Lalibela gevierd met indrukwekkende processies en ceremonies. Er komen 10 duizenden pelgrims uit heel Ehtiopie op af ,waardoor de toeristen ruim in de minderheid zijn. De pelgrims, allemaal orthodoxe christenen, vormen een 'witte zee' vanwege hun witte gewaden. Het wordt trouwens zeer gewaardeerd is je die als toerist ook draagt. Voor de pelgrims is aanwezigheid het belangrijkste en ze kiezen er dan ook voor zo lang mogelijk dichtbij de erediensten te zijn. Ze overnachten vaak ook gewoon rondom de rotskerken.

- Op kerstavond vindt een mis plaats met gezang plaats in de rostskerk Bet Maryam. Aangezien het erg druk is, kun je het beste op het terrein bij de ticket office tussen de pelgrims gaan zitten en gewoon te luisteren.
- De ochtendmis op kerstdag is een must om bij te wonen, maar hiervoor moet je wel uiterlijk om 6 uur van je hotel weg om een plekje rond de Bet Maryam te bemachtigen (of als je echt wilt of in de kerk), want de mis vindt zowel plaats in de kerk als op de rand. In de processie lopen priester over de rond met gouden handkruizen, kleurig versierde processieparaplu's, trommels en religieuze afbeeldingen. Ook wordt gezongen. Erg indrukwekkend allemaal. De pelgrims zijn heel vriendelijk en doen er alles aan op je te helpen aan een goede plek.
- Na afloop van de ochtenddienst loopt Lalibela verbazingwekkend snel leeg, kerst is voor de meeste pelgrims dan afgelopen. In Lalibela zelf eten de bewoners nog wel een feestelijke maaltijd in familiekring.