Lalibela

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Blauwe pelgrim

Lalibela,
Ethiopië


Bij de rotskerken van Lalibela zie je veel pristers, monniken, nonnen en pelgrims. Veel van deze mensen zoeken een rustig plekje op in de nabijheid van de kerken om uit een bijbeltje of gezangenbundel te lezen. Dit gaat vaak gepaard met veel gemompel en gemurmel.
Je kunt als toerist vrij gemakkelijk foto's nemen. Een enkeling laat merken dat hij of zij er niet van gediend is, maar de meesten proberen je te negeren. In de kerken moet je wel betalen als je de priester van de desbetreffende kerk wil fotograferen. Wil je ze ook nog met kruis en/ of met een mooie cape dan moet er extra betaald worden.
De pelgrim op de foto had een rustig plekje onder een oude boom opgezocht. We was nog erg vroeg, omdat we een dienst mee wilden maken in één van de kerken. We stonden ongeveer 30 meter van hem af en waarschijnlijk heeft hij echt niet gemerkt dat de foto ( met een telelens) genomen werd.
De man, zijn kleding, houding, stok en gebedenboekje zijn typerend voor Lalibela. De prachtige oude boomwortels waar hij onder zat maakten het plaatje bijzonder voor mij.