Lalibela

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Oog op de bijbel

Lalibela,
Ethiopië


Lalibela is beroemd om de aanwezige rotskerken. Deze oude kerken zijn nog steeds in gebruik bij de Ethiopisch orthodoxe kerk. Deze kerk komt voort uit het koninkrijk Aksum. In Aksum was al ver voor onze jaartelling een beschaving. Over deze beschaving is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de oude Romeinen, Grieken en Egyptenaren, nog weinig bekend.
In Lalibela is bij de rotskerken veel te zien. Er zijn priesters, monniken, nonnen en pelgrims. Overal zitten mensen in bijbels te lezen of zijn aan het bidden. De kerken zijn nog steeds in gebruik en het mee maken van een kerkdienst is een belevenis. Zeker omdat dit gebeurt met veel zang en muziek.

De Ethiopisch orthodoxe kerk is gebaseerd op het oude testament. Vandaar dat kerstmis en andere feestdagen niet of niet op dezelfde manier gevierd worden dan in Nederland. Het is dan ook maar net met welke ogen je de bijbel leest.

De man op de foto zat in een hoekje bij één van de rotskerken in zijn bijbel te lezen. Hij zat daarbij steeds voor zich uit te prevelen. Ik vond het wel grappig dat je daarbij net één van zijn ogen kon zien boven zijn kleurrijk gekafte bijbel.