Bahar Dar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Een echt Afrikaanse markt

Bahar Dar,
Ethiopië


Er wordt beweerd dat de Mercato markt van Addis Abeba de grootste van Afrika is. Groot en druk is hij zeker, maar wij vonden dat er toch al veel authentieks verloren is gegaan. Er zijn namelijk talloze winkeltjes waar men souvenirs verkoopt. Bovendien wordt er gewaarschuwd voor zakkenrollers.

Een nog echte Afrikaanse markt vind je dagelijks in Bahir Dar. Als er sprake is van een winkeltje dan bestaat dat uit een overkapping van golfplaat. Allerlei soorten gespannen doeken zorgen voor wat schaduw. De markt is behoorlijk uitgestrekt, maar hier zie je geen toeristen. Daardoor worden er ook uitsluitend spullen verkocht die de mensen zelf gebruiken of eten. De verkopers zitten veelal op de stoffige bodem waarop ze een doek hebben uitgespreid. Daarop liggen wat tomaten, uien, knoflook, pepers, gemberwortel, aardappelen en andere soorten fruit en groente. Overvol beladen karren rijden tussen de traditioneel geklede mensen. Kippen worden op hun kop met hun poten aan elkaar gebonden meegevoerd. Vrouwen sjouwen met enorme balen op hun gebogen rug. Grappig is dat de mannen hier vaak een korte broek dragen, omdat de temperatuur in “de Rivièra van Ethiopië” tropisch aanvoelt. Op een plek worden suikerrietstengels aangeboden. Ook vind je er een heerlijk geurende kruidenmarkt. Er zijn potten en pannen, kleden en kleding en plastic schoenen te koop. De emmers, bakken en watercontainers hebben felle kleuren.
Vergeet ook niet de veemarkt aan de overzijde van de verkeersweg te gaan bekijken. Als je geluk hebt, zie je hoe een schaap of geit door de koper op de schouders per fiets vervoerd wordt.

Op de dagelijkse markt van Bahir Dar heerst een gezellige drukte waar je je als buitenlander volkomen op je gemak voelt. Ik kon er gewoon fotograferen; niemand maakte bezwaar of vroeg om geld. Er is ook een toeristenmarkt met vlechtwerk e.d. maar die ligt in een ander deel van de stad.