Bahar Dar

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Waterval, nijlpaarden, en kloosters

Bahar Dar,
Ethiopië


Bahir Dar is de uitvalsbasis om het Tanameer, de oude kloosters en Tis Abay Watervallen te gaan ontdekken. Bahir Dar is makkelijk te bereiken, per binnenlandse vlucht vanuit Addis, Gonder, Axum en Lalibela. Ook is er een geasfalteerde weg vanuit Addis ( 560 km). Je kunt ook kiezen voor de minibus vanuit Addis (120 birr pp), vertrekpunt is de Shell garage)

Het Tanameer is het grootste meer in Ethiopie en is de bron van de Blauwe Nijl,
Wij hebben een prachtige boottocht gemaakt over het meer. Je ziet er de tankwa’s voorbij varen, ook wel papyrusbootjes genoemd, bootjes gemaakt van de papyrusplant.
Het meer is 65 km in diameter. In het meer bevinden zich een aantal eilandjes met eeuwenoude kloosters. Op en rond het meer leven nijlpaarden, pelikanen en veel vogelsoorten. Als je de kloosters wilt bezoeken is het belangrijk te weten dat niet alle kloosters toegankelijk zijn voor vrouwen. De kloosters die door vrouwen bezocht mogen worden zijn Debre Maryam, Narga Selassie en de kloosters op het Zege schiereiland. In Bahir Dar kun je bij verschillende operators een boottrip boeken. (onderhandelen kan). Voor langere tochten is het verstandig een boot te kiezen met meer pk’s, anders kan het wel erg lang gaan duren!

Het Zege schiereiland is een aanrader. Niet alleen vanwege de beschilderde kerken, maar ook omdat je hier nog een stuk overgebleven woud aantreft met apen en vogelsoorten. De kerken op dit eiland stammen uit de 14de eeuw. Van buiten zien ze er niet heel bijzonder uit, maar eenmaal binnen zul je versteld staan van de indrukwekkende tekeningen die zijn aangebracht. Alle bijbelvertellingen worden hier in een soort stripvorm weergeven. Ook is er een klein museum met oude kronen van Ethiopische koningen, in leer gebonden bijbelboeken, kruizen en andere oude schatten.

Vanuit Bahir Dar kun je een tocht maken naar de Tis Abay ofwel de Blauwe Nijl waterval. Vanaf het ticket office in Tis Abay town rijdt je direct door naar de parkeerplaats. Vanaf hier loop je door het locale dorp richting de Portugese brug. Dan is het een half uur klimmen naar het hoogste punt en hier sta je oog in oog met deze prachtige waterval. Door een verderop geplaatste electriciteitscentrale heeft de waterval niet meer de kracht van vroeger, maar nog steeds is hij indrukwekkend genoeg om te gaan bekijken. de wandeling vanaf de brug richting de waterval is zeker de moeite waard.!