Amhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Gelada vrouwtje

Amhara,
Ethiopië


Wij hebben de geladabavianen gezien in de Semien Mountains. Dit is de beste plek om deze prachtige apensoort te zien. De kans dat je z ziet is groot.Ook is het gemakkelijk om er tekomen. Door het gebergte loopt bnamelijk een onverharde weg en je gaat met de auto naar het deel van het gebergte waar de apen zitten.
Van daar af ga je pas lopen. Het lopen is wel wat zwaarder, omdat je op hoogte bent (> 3,000 meter). Je krijgt (verplicht) een gids en een bewaker (zeg maar een werkgelegenheidsproject) mee al je het park in gaat. Ze weten goed de weg en weten waar de apen te vinden zijn. De gelada's slapen namelijk op smalle richels langs de steiloe berghellingen. Dit doen ze om zich 's nachts te beschermen tegen luipaarden.Dit is naast de mens hun enige natuurlijke vijand. In het gebergte komt ook de Ethiopische wolf voor, maar dat is vooral een konijnen- en rattenvanger.
De gelada's hebben opvallend veel haar voor een baviaan en daarnaast een rode vlek op de borst. Vooral de (overihgens ongevaarlijke)mannetjes zijn indrukwekkend met hun manen en grote tanden. Deze keer plaats ik echter een foto van een volwassen vrouwtje. Toch ook heel mooi.