Amhara

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Opgewonden

Amhara,
Ethiopië


Het Simiengebergte ligt in het noorden van Ethiopië. Op de route van Gondar naar Aksum kan je bij het plaatsje Debark afslaan om dit prachtige gebergte in te gaan. De attractie (en één van de hoogtepunten van onze reis) in dit gebergte zijn de gelada bavianen. Deze apen leven op grote hoogte. 'Nachts slapen ze op richels in de klippen van het gebergte om zich te beschermen, maar overdag zijn ze in grote groepen te vinden op de graslanden. Deze bavianensoort graast namelijk de hele dag. Een groep bestaat uit meerdere dominante mannetjes met hun harems en kinderen. Aan de rand van de groep leven de vrijgezelle mannetjes, die een harem over willen nemen.
Opvallend bij vooral de mannetjes is de hartvormige rode vlek op de borst. Daarom worden ze ook wel eens rodehart baviaan genoemd. Daarnaast hebben ze ook veel langer haar dan andere bavianensoorten.
Het volwassen mannetje op de foto was flink opgewonden. Een vrouwtje uit zijn harem luisterde niet goed of snel genoeg naar hem. Of misschien lonkte ze wel te veel naar één van de vrijgezellen. Na wat vertoon van dominantie door zich te verheffen en zijn tanden te laten zien keerde de rust weer snel terug.