Aksum

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Prachtige wandeling naar het Pantaleon klooster

Aksum,
Ethiopië


Rondom Axum kan een prachtige wandeling gemaakt worden naar het historisch belangrijke klooster van Abba Pantaleon. Het klooster is spectaculair op een rotspunt gelegen. De wandeling begint bij de Vijver van de Koningin van Sheba. Volg de weg omhoog in de richting van de tombes van Kaleb en Gebre Meskel. Halverwege de heuvel staat links een gebouwtje waarin een 4e eeuwse stèle te bewonderen is. Het bijzondere is dat de tekst in de drie belangrijke talen van die tijd geschreven is: het Sabaeisch, Ge’ez en Grieks.

Op de heuveltop aangekomen, kunnen de twee indrukwekkende ondergrondse tombes bekeken worden. Vanaf nu loopt het pad vlak door een schitterend landschap. Links heb je een weids uitzicht in de richting van Eritrea. Meer naar rechts rijzen aan de horizon fantastisch gevormde bergpieken op. Aan de rechterkant van het pad is op de heuvel het klooster Debre Liqanos zichtbaar. De oorspronkelijke kerk is in latere eeuwen vele malen herbouwd.

Het pad gaat door boerenland met veel hoge, exotische euphorbia's. Al gauw verschijnt in de verte een eenzame rotskegel waarop een kerk staat. Aan de voet van de rots ligt een moderne kerk. Hier woont de priester die graag de kerkschatten toont: eeuwenoude kruizen, kronen die door de koningen Kaleb en Gebre Meskel geschonken zijn en bijbels met versieringen. Vrouwen mogen de kerk op de top niet betreden. Steile trappen leiden naar een herbouwd kerkje. De heidense tempel die hier stond, werd hier in de 6e eeuw door Abba Pantaleon vervangen door een van de eerste kloosters van het land. Hij leefde in een kleine cel waar hij gedurende 45 jaar 24 uur per dag staande bad. Hij kon zieken genezen en was adviseur van koning Kaleb die zelf in het klooster trad toen zijn zoon Gebre Meskel hem opvolgde.
Het kerkje heeft bezienswaardige schilderingen. Maar het mooist is het panorama over de omgeving! Aan de horizon zijn zelfs de hoge pieken van het Simien Gebergte zichtbaar.
Na het bezoek aan het klooster kun je de weg verder omlaag volgen tot de hoofdweg naar het centrum van Axum.

Deze heerlijke wandeling komt niet in de reisgidsen voor. Je loopt ongestoord in volmaakte rust door een buitengewoon mooi landschap. Het is vooral prachtig als de euphorbia’s in allerlei kleuren bloeien en als de boeren het graan oogsten. Dit was het geval toen wij deze wandeling op een zonnige middag begin december jl. maakten.