Aksum

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Vuren laaien op tijdens Meskel festival

Aksum,
Ethiopië


Ik viel met mijn neus in de boter! Op 26 september 2009 vierde Ethiopie het Meskel feest, en heb daar volop van kunnen genieten! Het is een aanrader om dit festival bij te wonen, ook voor niet-gelovigen zoals ikzelf. De kleuren, de geuren, de mensen en de sfeer maken dit een heel bijzonder festival!

Meskel betekent "kruis". Eerst wat historie: Tijdens dit festival vieren de Ethiopiers het vinden van "het echte kruis". Hiermee wordt bedoelt het kruis waar Jezus aan gestorven is. Het verhaal gaat dat dit kruis is afgepakt van de eerste Christenen door de Joden. Rond 300 na christus is het kruis teruggevonden in Constantinopel en teruggebracht naar Ethiopië. Dit is natuurlijk een kwestie van geloof, denk ik...

Vuur speelt een grote en belangrijke rol bij dit festival. De avond voor de officiele viering dansen en zingen de jongeren met brandende fakkels en grote trommels door de stad, in de hoop dat de mensen hen wat geld geven, oa voor hun studie.
De volgende dag is er een religieuze viering op het centrale plein in de stad. Een grote brandstapel staat centraal binnen de kring. Er zijn vele gelovigen, pelgrims en priesters aanwezig, evenals jonge kinderen die lid zijn van de zondagsschool. De hele stad loopt uit en bijna alle mensen zijn gekleed in de typische witte katoenen doeken. Overal zie je gekleurde paraplu's tegen de brandende zon. Een kleurrijk gezicht! De priesters dragen grote kruisen van zilver en goud, versierd met olijfbladeren. En uiteindelijk wordt de grote brandstapel aangestoken!!

De viering duurt een paar uur. Het geheel wordt door een professionel cameraman gefilmd. Vooral voor de kinderen is het zwaar, zij staan een paar uur lang op hun benen in de drukkende warmte. Toch genieten ze er zichtbaar van, het is tenslotte ook een Nationale Feestdag en ze zijn lekker vrij. Het festival wordt in verschillende steden gevierd, zoals in Addis, Mekele, Axum en Lalibela. De Ethiopische gastvrijheid voert je mee in dit festival, toeristen worden uitgenodigt om in de binneste ring van de cirkel te gaan staan, zodat ze alles goed kunnen zien.

Meskel is ook een sociaal evenement, de Ethiopiërs kijken er het hele jaar naar uit. Na afloop van de dienst vieren ze thuis verder. Hier worden ook diverse vreugdevuren ontstoken. Met de as wordt een kruisje op het hoofd gemaakt.
Meskel wordt ieder jaar rond de 26ste september gehouden.