Luxor

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Medinet Habu

Luxor,
Egypte


Medinet Habu, tempel van Ramses III

Hoewel alleen de tempel van Karnak groter is, is de tempel van Medinet Habu één van de minst bezochte bezienswaardigheden van Thebe. Hier is het dus vaak wat rustiger dan in bijv. de Vallei der Koningen. Desalniettemin is het een indrukwekkend complex!

Het complex wordt gedomineerd door de enorme dodentempel van Ramses III, gemodelleerd naar de tempel van Ramses II in het Ramesseum.
Bij latere invasies tijdens de 20e dynastie zocht de voltallige bevolking van Thebe haar toevlucht binnen de machtige muren van het complex. De vele veldtochten van de farao zijn in detail vastgelegd op de pylonen en wanden van de tempel.
In de tweede hof zijn de kleurrijke reliëfs van religieuze feesten goed bewaard gebleven. Dit is ten dele te danken aan de vroege christenen, die de ruimte als kerk gebruikten en aanstootgevende afbeeldingen onderkalkten.
Ten westen van de eerste hof liggen de resten van het paleis van Ramses. Binnen de ommuring van het complex ligt ook de kleinere tempel van Amon, ooit gebouwd door Hatshepsut, maar aangepast door Thoetmosis III en tot in de Romeinse tijd uitgebreid.

Deze tempel behoort absoluut tot mijn favorieten in Luxor! Tegenover de tempel kun je wat drinken in de café's die er zijn om alle indrukken nog even rustig door je heen te laten gaan.