Abu Simbel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Abu Simbel bij zonsopgang

Abu Simbel,
Egypte


Zelf ben ik helemaal niet zo wild van alle Egyptische oudheden. Het zijn er zo veel dat het voor mij op een gegeven moment een beetje een eenheidsworst werd.
Toch stopte mijn hart even bij het aanschouwen van de tempels van Abu Simbel. Zo'n prachtige tempels met zo'n prachtige schilderingen op zo'n prachtige locatie.. En dat zonder enige andere toeristen en zelfs zonder suppost. Alleen mijn reismaatje en ik. Een ervaring om niet meer te vergeten.
Hoe? Om de honderden (soms wel 1000!!) toeristen te ontwijken en ook het heetste moment van de dacht en het schelste non-fotogenieke licht, neem je een ochtend eerder het openbaar vervoer naar Abu Simbel. Er gelden geen restricties meer. Overnachting is makkelijk te vinden, er is een aantal hotels en geen overnachtende toeristen. Afdingen tot 50% van de prijs is makkelijk te doen.
De volgende ochtend loop je om 5u naar de tempels (lekker koel) waar je de suppost wakker maakt zodat je kaartjes kunt kopen. Vervolgens loop je naar binnen en zie je de tempels prachtig verlicht, ook van binnen. De binnenkant is in het donker zelfs mooier dan in het licht. Op een bankje kun je zien hoe de zon opkomt over lake Nasser en hoe het zonlicht de kleur van de tempels veranderd naar helder rood/roze en oranje.

Bij ons duurde het drie kwartier voordat er een stelletje binnenkwam en nog een kwartier voordat het konvooi met alle honderden toeristen aankwam. Vandaar dat ik foto's heb van Abu Simbel zonder mensen ervoor!