Abu Simbel

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Hoog en droog

Abu Simbel,
Egypte


Abu Simbel is een archeologisch complex bestaande uit twee enorme stenen Egyptische tempels in het zuiden van Egypte op de westelijke oever van het Nassermeer. De twee tempels werden uit de rots gehakt door Ramses II in de 13e eeuw v.Chr. om zijn Nubische buren onder de indruk te brengen en om zichzelf en zijn lievelingskoningin Nefertari te eren. (bron: Wikipedia)

In 1960 werd begonnen met de bouw van de Aswandam, waardoor het Nassermeer zou ontstaan en de indrukwekkende tempels onder water zouden verdwijnen. Om de tempels te redden, werden ze tussen 1964 en 1968 in grote blokken gezaagd en opnieuw opgebouwd op een locatie die 65 meter hoger en 200 meter verder van de rivier lag.

Jaren geleden maakte Eefje en ik een Nijlcruise, startend en eindigend in Luxor. Abu Simbel stond niet op het programma. Het werd als een optionele excursie aangeboden. Het betekende dat ik op een morgen om half drie diende op te staan… maar dat had ik er graag voor over. Ik kon me niet voorstellen om Egypte te hebben gedaan en dan niet Abu Simbel te hebben gezien. Ik was de enige van de groep die er zo over dacht!