Moremi

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Heuglin's Robin

Moremi,
Botswana


Dit mooie oranje vogeltje heet Heuglin's Robin(Cossypha heuglini, op zijn Afrikaans Witbrauw-lawaaimaker, ben toch benieuwd waar de naam Heuglin's Robin vandaan komt. Ze zijn meestal als paartje te zien en leven voornamelijk in de buurt van de Lodges en kampen. Ze kunnen prachtig fluiten en leven van insecten die ze van de bladeren af eten. Ze behoren tot de Tapuiten.
Tapuiten zijn een groep van kleine insectenetende vogels uit de oude wereld, voorheen ingedeeld bij de familie van de lijsters, maar nu in één onderfamilie de Saxicolinae samen met andere insekteneters als roodborst, blauwborst, nachtegaal, gekraagde roodstaart, zwarte roodstaart, paapje en roodborsttapuit en buiten West-Europa nog een heleboel andere soorten die (toen deze groep nog tot de Turdidae werd gerekend) in vogelboeken de kleine lijsterachtigen werden genoemd. Nu wordt deze onderfamile beschouwd als onderdeel van de familie Oude wereld vliegenvangers.
De naam tapuit slaat op meestal op vrij kale, ruige en rotsige bodems verblijvende vogelsoorten die gevonden worden in Europa en Azië.
De meeste noordelijke soorten zijn uitgesproken trekvogels.