Noord Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Yammie, Yamoogst bij de Peul

Noord Benin,
Benin


In het dorp van de Peul zien we alleen vrouwen en kinderen. De mannen zijn met de kudde weg of ze werken op het land, zoals deze verlegen man, die Yam oogst. Aan de tatouages in zijn gezicht zie je dat hij tot de Fulani of Peul hoort.
In de tropen is Yam volksvoedsel nummer een, net als bij ons de aardappel. De knollen worden tot meel, chips en deeg verwerkt. Uit het meel wordt met water fufu gemaakt, een soort puree.
Het kost het heel wat tijd om een goede fufu te bereiden. Je moet de yamwortelen koken, daarna schillen en dan fijnstampen tot een brei, dikke puree.
Fufu eet je met elke soort saus, bij een stoofpot of zelfs bij soep. Om fufu te eten gebruik je de rechterhand om een stukje van de fufu af te nemen. Het wordt als uitermate onbeleefd beschouwd om je linkerhand te gebruiken, daar deze hand als onrein beschouwd wordt.
Vorm een balletje van de fufu en druk daar een holte in. Gebruik het balletje om de saus, soep of wat je dan ook maar eet, mee op te nemen en breng het naar je mond. Wij aten fufu met een dikke tomatensaus, het smaakte prima.