Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Steeds sneller

Kustgebied,
Benin


Voodoo is een natuurgodsdienst Men gelooft in een schepper, die bijgestaan wordt door goden, voorouders en geesten, die men met offers gunstig probeert te stemmen.
10 januari is een officiële religieuze feestdag, met vele voodoofestivals.
De familie die aanhanger is van Kokou is zich hier in Ouida al vroeg (zeven uur) aan het voorbereiden om naar het festival in Ouida te gaan. Deze vrouw heeft zich ingesmeerd met maismeel en palmolie, om Kokou, de oorlogsgod gunstig te stemmen. Ze draagt een rieten rokje en een tasje versierd met door de bonoko (priester) gewijde fetisjen en kaurischelpen. Deze schelpen zijn een symbool van welvaart en dienen ook om het lot (Fa) te voorspellen. (zie andere foto's)
De vrouw is door het ritme van trommels en zang is al in trance geraakt. Straks gaat ze steeds sneller dansend naar het festivalterrein op het strand, waar meer mensen in vervoering raken. De dansen duren uren en het lijkt alsof men niet moe wordt.
Ik blijf zelf wel een beetje op afstand, want plotseling kan er iemand in zo'n heftige trance raken dat hij dwars door het publiek rent. Overigens worden de dansers wel in de gaten gehouden door een begeleider.