Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Festival in Ouida

Kustgebied,
Benin


Meer dan drie eeuwen lang heeft de slavenhandel in Dahomey ( Benin) plaatsgevonden. Miljoenen Afrikanen werden gedwongen vanuit het binnenland via de slavenroute naar de kust te lopen vanwaar zij gedeporteerd werden om aan de andere kant van de oceaan op plantages te werken.
Het laatste stuk van de honderden kilometerslange slavenroute vanuit Ouida eindigt op het strand bij het monument wat je op de achtergrond ziet: La Porte du Non Retour. Bovenaan is de reis van de slaven uitgebeeld en aan de zijkanten staan voodoobeelden die de terugkerende zielen van de slaven verwelkomen. Hier wordt ook het officiële voodoofestival op 10 januari gehouden.
De familie die aanhanger is van Kokou, de oorlogsgod, heeft zich ingesmeerd met maïsmeel en palmolie om de god gunstig te stemmen. De meest ingewijden dragen rieten rokjes en een tasje met fetisjen en kaurischelpen.
Door het ritme van trommels en zang zijn ze in trance geraakt. De dansen duren uren en het lijkt alsof men niet moe wordt.
Er gebeurt zoveel om me heen dat ik af en toe niet weet waar ik moet kijken. Ik blijf op afstand, want mensen in trance houden geen rekening met toeschouwers.