Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ganvie - dorp op stelten

Kustgebied,
Benin


Vlak boven Cotonou ligt het meer van Nokoué. In dit meer liggen verschillende dorpen, die alleen per boot te bereiken zijn. Het bekendste dorp is Ganvie. Alle huizen in Ganvie staan op palen en in Ganvie gebeurt alles per boot. Ganvie wordt ook wel "Het Venetië van Afrika" genoemd. Sinds 1996 staat het op de "UNESCO World Heritage" lijst.
Ganvie is ontstaan in de tijd van de slavernij. Om aan de slavenhandel te ontkomen hebben de Tofinu's zich teruggetrokken in het meer.
Vanuit Cotonou is het 15 kilometer met de auto en een uurtje met een motorboot. In Ganvie gebeurt alles met de boot. Op het water is het een drukte van belang. Het dorp heeft één nadeel. De mensen willen niet op de foto. Dus na elke foto volgde een scheldpartij en was het verontschuldigend schouderophalen en vriendelijk glimlachen. De vrouw op de foto had niet in de gaten dat de foto genomen werd. Ze had een bootje met handelswaar, dus waarschijlijk zit ze hele dagen op het water. Haar opvallende grote hoed helpt dan tegen de zon, want die schijnt volop. In haar hand heeft ze een peddel, want veel bootjes hebben geen moter.