Kustgebied

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Voodoo - in trance

Kustgebied,
Benin


Deze foto is genomen tijdens het voodoofestival in Ouidah. Dit festival wordt elk jaar gehouden op 10 januari. Voodoo is sinds 1997 door de regering van Benin erkend als een geloof. Voodoo bestaat vaak naast andere gagbare geloven.
Het festival wordt steeds commerciëler en steeds vaker bezocht door toeristen. Ook viel het ons op dat er heel veel toespraken gehouden werden. Deze toespraken zorgden voor een continue onderbreking van de feestelijkheden. Degenen die wat ervaring hebben met Afrikaanse toespraken weten dat de sprekers vaak zeer begaafd zijn in het houden van een toespraak en dit ook heel lang vol kunnen houden.
De feestelijkheden bestaan verder vooral uit zingen en dansen begeleid door trommels en af en toe een fluit of ander klein instrument. De trommels zwepen de dansers op en die gaan op een gegeven moment helemaal op in hun bewegingen.
Een groepje mensen was allerlei zaken aan het offeren aan een aantal voodoopoppen. Hierbij werd getrommeld en gezongen. Enkele mannen smeerden hun ontbloot bovenlichaam in met olie, kregen een soort rokken aan en werden bepoederd met een witte sunstantie. Daarna begonnen ze een vrij wilde dans en raakten in een roes/ in trance.