Centraal Benin

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Dansen bij 40°C

Centraal Benin,
Benin


In december en januari vinden in de buurt van de stad Dassa maskerdansen plaats. Waar en wanneer is van te voren niet bekend, maar gelukkig krijgt onze gids een gouden tip en kunnen we dit bijzondere spektakel van dichtbij meemaken.

Het is snikheet in het dorp Miniffi, zelfs laat in de middag is het nog tegen de 40°C. Maar de dansers laten zich niet weerhouden, onvermoeibaar dansen ze tussen het publiek. In trance en soms zo wild dat ze gecorrigeerd moeten worden door een begeleider met een stok. Alle maskers lijken op dieren en worden gedragen door jonge mannen die bewegen als het dier dat zij voorstellen. De identiteit van de persoon achter het masker is altijd geheim.

Leidraad van de dans is het eeuwenoude verhaal van Agago Eyo, waarbij de wens van de mens overgebracht wordt naar de goden. De dansers vormen hierbij de schakel tussen de echte en bovennatuurlijke wereld. Algemeen wordt aangenomen dat dit ritueel de voorloper is van het moderne carnaval in Brazilië en andere delen van de ‘Nieuwe Wereld’ en is meegekomen met de slaven (Wiki).

Bezoekers zijn welkom maar het maskerfeest is toch vooral bedoeld voor de plaatselijke bevolking. Er wordt geen ruchtbaarheid aan gegeven, je moet maar net op het juiste moment op de juiste plaats zijn. En zo kwam het dat wij hier alleen met de locals waren en dat maakte het nog eens extra speciaal. Op zo'n moment voel ik me een heel bevoorrecht.