Ilulissat

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Ga varen in de IJsfjord van Ilulissat

Ilulissat,
Groenland


Naar Ilulissat reis je natuurlijk om de enorme ijsbergen te zien die daar in de fjord liggen. Zij zijn afkomstig van de meest actieve gletsjer van het noordelijk halfrond. De reusachtige gevaarten zakken langzaam richting zee, maar worden op een gegeven moment tegengehouden door een drempel in de zeebodem. Het grootste deel van een ijsberg bevindt zich immers onder water.
De afmetingen van de ijsbergen zijn onvoorstelbaar. Het is een schouwspel dat op elk moment van de dag en onder elke weersomstandigheid heel indrukwekkend is. Maar de werkelijke omvang ervaar je het beste als je met een bootje de fjord in vaart en je de ijsbergen zo dichtbij als maar mogelijk is, benadert. Enorme ijswanden in alle denkbare vormen rijzen voor je op. Soms vormen ze een soort canyon. Een gekantelde ijsberg heeft rondere en grilliger vormen. Zonder gevaren is de tocht niet, want als zo´n grote ijsberg kantelt, ontstaat er een vloedgolf. De schipper onderkent dit risico echter en vertelt op enthousiaste wijze over deze wonderbaarlijke wereld van ijs.
Het is helemaal fantastisch om daar te varen tijdens het zachtere licht van de middernachtzon met alleen het geluid van smeltend en knisperend ijs rondom je. Vanuit Ilulissat wordt deze excursie o.a. aangeboden door Ilulissat Tourist Nature. Deze organisatie maakt gebruik van kleinere schepen dan World of Greenland. De midnight cruise door het IJsfjord begint om 22 uur en duurt 2,5 uur. Het is een sprookjesachtige ervaring om na middernacht te midden van de ijsreuzen te varen. Je merkt dan ook dat de vissers op dat tijdstip gewoon met hun werk door kunnen gaan.

[url="http://www.ilulissatn.com/English/IcefjordTour.htm" target="_blank"]http://www.ilulissattn.com/English/IcefjordTour.htm[/url]