Arjen gaat patat bakken op Antarctica. Ja, écht …
In het kader van zijn Potato Eater-project is de conceptuele kunstenaar Arjen Boerstra binnenkort met een ouderwetse patatkraam op Antarctica te vinden. Ja, dat lees je goed …
Zie jij Arjens kraam al voor je in Antarctica? (Foto: Arjen Boerstra)
Patat bakken op Antarctica ... Hoe kom je daar nou weer bij?
"Mijn Potato Eater-project kreeg gestalte in 2004, toen ik gevraagd werd voor een tentoonstelling over de ontwikkeling van de aardappel. Ik besloot om de nadruk te leggen op patatbakkers; vaak intrigerende mannen, die alles in het werk stellen om het lekkerst mogelijke frietje te bakken. Mijn idee: een patatkraam uit de jaren zestig nabouwen en die op de vreemdste plekken neerzetten. Zo streek ik hetzelfde jaar nog neer op een aardappelveld. De boeren brachten hun oogst direct bij mij en ik maakte er meteen een patatje van. Een verkorte aardappelkringloop, zou je het kunnen noemen. Een paar jaar later stond ik met mijn kraampje op het uiterste puntje van Terschelling, op een uur lopen van het dichtstbijzijnde dorpje. Mijn klanten moesten dus écht hun best doen voor hun patatje, maar ze aten het dan wel op tussen de zeehonden. Met dit project speel ik dus eigenlijk met context. Ik wil mensen op een andere manier naar een plek laten kijken. Ook voor mijzelf was het fijn om weer eens een normale rol – als patatboer – aan te nemen. Want als kunstenaar voelt het soms alsof ik niet echt deelneem aan het normale leven, alsof ik er als het ware een beetje boven zweef. Na het succes van de installaties, ging ik op zoek naar een bestemming die nóg extremer is. Ik kwam uit bij Antarctica. Een patatkraam in het gure, desolate en ijskoude landschap, dát zou pas een fata morgana-achtige beleving teweeg brengen. Het officiële plan lanceerde ik tijdens een aardappelfeest in Groningen. Sindsdien trek ik aandacht uit de hele wereld, van Dublin tot Sydney."
Zie jij Arjens kraam staan in de verte? (Foto: Arjen Boerstra)
Hoe bereid een patatbakker zich voor op Antarctica?
"Vorig jaar sloeg de realiteit in: het is daar wel écht stervenskoud! Om mijn lichaam voor te bereiden neem ik daarom regelmatig een ijsbad in mijn tuin. Puur om het een flinke opdonder te geven. Als ik me staande wil houden op de Zuidpool, zijn dit soort oefeningen vereist. Om karakter en overlevingsdrang te kweken. Verder ben ik druk bezig met een enorme stapel papieren en vergunningsaanvragen. Door alle aandacht voor het project, heb ik Rijkswaterstaat zelfs al achter me aanzitten. Ze willen precies weten wat ik meeneem en of ik geen gevaar vorm voor de unieke pinguïnkolonies op Antarctica. Ik zou ze bijvoorbeeld kunnen besmetten met virussen."
Kunnen we langskomen voor een patatje?
"Mijn reis zal me eerst door Zuid-Peru en Chili voeren, waar de oorsprong van de aardappel ligt. Vervolgens stap ik in het Argentijnse Ushuaia op het schip om door de Drake Passage naar het Antarctisch Schiereiland te varen. Op dit schiereiland zijn ook de internationale onderzoekstations gevestigd. Tenzij je een poolonderzoeker bent, moet je er dus aardig wat voor over hebben om een patatje te komen eten …"
Je leest het hele interview met Arjen in Columbus-editie 72. Heb je de editie nog niet in huis? Schaf ‘m dan aan in onze webshop.
Arjen neemt zijn rol als patatbakker uiterst serieus (Foto's: Arjen Boerstra)