Mt. Marum - 1 vd 2 zustervulkanen
Ambrym,
Vanuatu
"Ambrym was de magische spark waar ik naarstig naar op zoek was. Een 4daagse vulkaantrekking. Een zware trekking, maar wel lopend op de pure adrenaline van alle indrukken onderweg. " Zo begint mijn blog "Vulkaantrekking op Ambrym". Wiki leert me dat Ambrym een actieve vulkaan is van het type pyroclastisch schild of ignimbrieten schild, een in de vulkanologie zeldzame vorm van schildvulkanen. Weer twee mooie woorden tbv mijn vocabulaire :)
Binnen de caldera van maar liefst 12 km spanwijdte gevormd voor diverse vulkaanuitbarstingen liggen de kraters van twee zustervulkanen: Mt. Marum, hoogte: 1.334 meter, en Mt. Benbow, zo'n 1.160 meter. Vergis je niet bij Benbow: Je moet eerst de kraterrand op en ook nog vanaf die kraterrand een heel stuk afdalen om het lavameer te zien. Beiden te bestrijken in een tweedaagse tour met een overnachting, maar je kunt er ook langer blijven. Voor mij werd het de meest uigebreide versie van drie overnachtingen en vier dagen in het gebied, waarbij ik van oost (Ulei) naar west (Craig Cove) met gids en porter - de honden krijg je er gratis bij - over het eiland trok. Alleen al om er te komen, eilandhoppend met Air Vanuatu, diverse jumbojetjes en grasstrips verder, is een bijzondere ervaring. Als het goed is heb je dan in ieder geval al Efate, Santo en Tanna met Mt. Yasur achter die kiezen. Uitvalsbasis nr. 1 is in principe Sam's Guesthouse @ Craig Cove. Er zijn ook diverse touroperators in het gebied actief, maar als je je op Amrbym meldt in een van de twee plaatsjes zal zich snel genoeg een gids presenteren. Ik heb het van tevoren besproken omdat ik vast zat aan een bepaalde tijdsspanne en dan ben je als solo-reiziger (sowieso al) beduidend duurder uit.
Tegen een bezoek aan een plek op de "Pacific Rim of Fire" dat zo actief is al Ambrym waar regelmatig asregens worden gerapporteerd, kan haast geen gedegen planning op en er komt wel wat geluk bij kijken. De grootste bedreiging van mijn reis naar Vanuatu destijds (15 nov. t/m 19dec. 2017) was de uitbarsting van de schilvulkaan op Ambae die een ware evacuatie van het eiland uitlokte, en die nog altijd voor grote problemen zorgt. Weet dat je bij Vanuatu Meteorology and Geo-hazards Department terecht kunt voor de meest actuele stand van zaken. Laat je niet ontmoedigen door het volgende gegeven: "Ambrym volcano is continuing in the major unrest state. The Volcanic Alert Level remains at Level 2." Dat is een constante. In de tussentijd heeft zich overigens wel een merkwaardig fenomeen voorgedaan: "Lava lakes that used to appear in Benbow and Marum craters have disappeared since 16th December 2018. People from Ambrym and neighbouring islands may no longer see the volcanic glow at night for the next few weeks/months."Juist die lavameren maken dit vulkaanbezoek extra bijzonder en hebben ook 's nachts - gezeten op je palmbomenbankje onder de Milky Way van het heelal - hun toegevoegde waarde met hun betoverende gloed, hoewel de omgeving en de tocht er naartoe al genoeg bovenaards in je naar boven roept. Waar je bij Mt. Yasur te Tanna voornamelijk een lavafontein ziet, kijk je bij zowel Marum als Benbow rechtstreeks op een klotsend zwembad met oververhitte lava, het binnenste van de aarde. Verder zijn er sindsdien "major cracks" ontstaan, dus scheuren in het aardoppervlak van het eiland die van menig eenkamer-woning een twee-kamers variant gemaakt hebben. Spijtig voor de bevolking en ook voor menigeen die dit gevaarlijke natuurwonder nog op de "bucketlist" heeft staan. Ik verwacht overigens wel dat een bezoek tussen de bedrijven van alle relatief kleine uitbarstingen door nog altijd mogelijk moet zijn. Voor degene die minder fysiek te been is, zijn er - weliswaar peperdure - helikoptervluchten te boeken.
NB: mijn blog heb ik helaas niet kunnen bewerken, waardoor diverse foto's ontbreken die een nadere invulling geven aan de tekst. Per abuis de "uploadbutton" ingedrukt terwijl ik nog foto's wou toevoegen. Vandaar dat ik het via deze weg alsnog probeer aan te vullen met het nodige beeldmateriaal. Zowel Marum als Benbow mogen immers niet ontbreken als highlights op magnifiek Vanuatu, waar je van de ene in de andere verbazing valt.