Mumu
Highlands,
Papoea Nieuw Guinea
In veel Pacifische landen bereiden de mensen hun eten door middel van hete stenen. Dit is een eeuwen oude bereidingswijze die diverse lokale varianten kent. In de Highlands van Papoea-Nieuw-Guinea verloopt het procédé net iets anders dan in bijvoorbeeld Vanuatu. In Vanuatu heet het 'laplap' en in Papoea-Nieuw-Guinea 'mumu'.
De mensen van de Kalam tribe in Simbai bereiden een keer per jaar tijdens de tweedaagse initiatieceremonie in september een groots 'mumu'-feestmaal waarvan iedereen in het dorp kan eten. Hoe wordt 'mumu' klaargemaakt? Allereerst verzamelen de bewoners hout en grote takken die ze in brand steken. Daarop leggen ze stenen die na een paar uur gloeiend heet zijn. In de tussentijd graven ze gaten van een meter doorsnee en circa vijftig centimeter diep. Op de bodem leggen ze bananenbladeren met daarop de ingrediënten zoals zoete aardappelen, kool en stukken varken (niets van het dier wordt verspild). Dan gaat er weer een laag bananenbladeren overheen en als laatste de hete stenen. Na een nacht 'stomen' is de 'mumu' de volgende dag klaar. Het grote smikkelen en smullen kan beginnen!