Dunedin omgeving

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Keigaaf de Mouraki boulders

Dunedin omgeving,
Nieuw-Zeeland


Op het Zuidereiland aan de oostkust zo'n 80 km ten noorden van Dunedin liggen verspreid over het strand (Koekohe beach) bijzonder ronde zwerfkeien, de Mouraki Boulders.

Hoe zijn de keien hier gekomen?

De Maori's geloven dat het versteende voedselmanden en waterkruiken zijn van hun voorouders. Deze namen ze op reis in hun kano's mee, sloegen overboord, spoelden aan op de kust waar ze versteende. The Kai Hinaki, is de Maorinaam voor de boulders, Kai betekent voedsel en Hinaki manden..

Ondanks dat ik deze versie heel graag zou geloven (fantastisch dit soort legendes) is er ook een geologische verklaring.
De keien zijn meer dan 60 miljoen(!) jaar geleden ontstaan op de zeebodem, toen kalkzouten zich geleidelijk ophoopten rond een harde kern. Door erosie komen ze uit de kliffen tevoorschijn.

De keien zijn van verschillen formaat en structuur. De grootse hebben een omtrek van 4 meter, sommige lijken op een voetbal, andere op het schild van een schildpad.
Het is echt leuk om hier rond. te lopen, je af te vragen hoe zoiets toch kan ontstaan en je dan het verhaal van de Maori's er bij voor te stellen