Rotorua

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Rotorua image

Kia Ora!

Rotorua
Nieuw-Zeeland
Corinerick

Kia Ora!

'Welkom’ in Maori-taal. De afgelopen dagen verbleven we in Rotorua, een gebied waar nog veel Maori’s wonen en waar je de taal ook nog veel tegenkomt. Wat we daar o.a. ontdekten is dat het woord ‘KAI’ ‘eten’ betekent. En dat verbaast ons dan weer niet…

Na de lange reisdag zijn we de volgende dag naar Wai-O-Tapu geweest. In dit geothermisch park ligt een actieve geiser en zijn nog veel actieve bronnen. Eerst bezoeken we met nog honderden andere toeristen de geiser. Heel toeristisch wordt de geiser elke dag om 10.15 uur geactiveerd en spuit deze zijn water op commando de lucht in. Maar zelfs op commando, blijft het een indrukwekkend schouwspel.

Daarna wandelen met K. in de rugdrager over het park zodat we de overige bronnen en kraters kunnen bewonderen. De een geeft kokend heet water met veel stoom, terwijl er even later een koud stroompje voorbij komt. L. vindt de stoom en de bijbehorende zwavelstank (denk aan heel veel rotte eieren bij elkaar) niet leuk, maar de bubbels, de stroompjes en alle bijzondere kleuren hebben wel zijn aandacht.

Aan het eind van die middag bezoeken we ook nog een faunaparkje, in de hoop de Kiwi (het typisch Nieuw Zeelands vogeltje) in het echt te bewonderen. We zien veel: eenden, Nieuw Zeelandse duiven, parkieten. En aan het eind in een nachthok ook nog de Kiwi. Helaas voor onze camera’s houdt de Kiwi niet van flitslicht en hebben we hem (of haar) nog niet kunnen vastleggen. Later deze reis komen we het beestje vast nog wel tegen…

Op onze camping hebben ze ook heerlijk warme thermische baden. Uiteraard gaan we hier ook nog even liggen dobberen. K. vindt het er heerlijk en wil er eigenlijk niet meer uitkomen.

Aangezien Nieuw Zeeland van oorsprong het land van de Maori’s was, willen we graag iets opsnuiven van deze cultuur. Even buiten Rotorua ligt nog een echt Maori-dorp tussen geisers en thermische bronnen in met de niet uit te spreken naam: Whakarewarewa (afgekort). We wonen een Maori-show van dans en muziek bij. Vooral de grote ogen en het tong-uitsteken maakt veel indruk op de jongens. Veel Maori-beelden beelden dit ook uit, dus wat is er leuker om er naast te gaan staan en dit na te doen…!

Inmiddels zijn we iets zuidelijkere afgedaald en verblijven we nu in Tongaria National Park. Een park bestaande uit vulkanen van ongeveer 2000m tot 2800m hoogte. In de winter is dit het skigebied van het noordelijk eiland. Wij zijn met een stoeltjeslift omhoog gegaan en hebben bovenop de berg een korte wandeling gemaakt. L. vond de stoeltjeslift superleuk, maar het klauteren op de rotsen ontlokte hem de uitspraak: ‘ik hoef niet meer naar beneden, hier is het veel te leuk…’. Een van de wandelaars kwam met een stukje ijs/sneeuw naar beneden. Leuk om even vast te houden. Op de terugweg naar de camping nog een leuke wandeling gemaakt naar een waterval. Eerst van bovenaf bekeken en later onderaan bij het stroompje gestaan. En ook hier gold…niets leuker dan steentjes in het water gooien!

Foto's

270c4.jpg
270c4.jpg
Corinerick