Noord Centraal Eiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Tiritiri Matangi Island

Noord Centraal Eiland,
Nieuw-Zeeland


Ben je geïnteresseerd in conservation en wil je graag verschillende soorten nieuw-zeelandse vogel soorten in hun natuurlijke omgeving zien of een interessant dagje weg naar een mooi eiland? Dan is Tiritiri Matangi Island zeker een bezoekje waard!

Het eiland ligt 30 km ten Noorden van Auckland en is per ferry makkelijk te bereiken. Er is slechts een bedrijf wat op dit eiland vaart en dit is 360 Discovery. De ferry's vertrekken vanaf Auckland of Whangaparaoa (Gulf harbour)
Vanaf Auckland duurt de reis een uur en een kwartier vanaf Gulf harbour slechts een half uur.

Tiri werd tot de jaren tachtig gebruikt voor de landbouw maar vanaf die tijd heeft het department of conservation in samenwerking met veel vrijwilligers het eiland weer volgeplant met inheemse bomen die er van oorsprong groeiden. Nu wordt het eiland gebruikt als zogenaamd open sanctuary, wat wil zeggen dat dit sanctuary te bezoeken is in tegenstelling tot andere sanctuary waar alleen onderzoekers mogen komen. Er leven er verschillende beschermde vogelsoorten zoals de Fantail, Bellbird, Silvereye, Takahe, North Island Kokako, Kaka en Kakariki! soorten die je niet zo snel ziet op het vasteland omdat vele daar niet meer voorkomen of zeldzaam zijn.

Ik raad je aan om een overnachting te doen op Tiri omdat de Ferry alweer om half 4 terug gaat naar het vaste land. Zo heb je na de tour tijd om even een bezoekje brengen aan Hobb's beach daar kun je namelijk heerlijk zwemmen en snorkelen! Nadat het donker is geworden kun je nog twee bijzondere bewoners van het eiland spotten namelijk de little blue penguin en de kiwi!