Noord Centraal Eiland

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Lost World

Noord Centraal Eiland,
Nieuw-Zeeland


Van Hamilton naar New Plymouth kom je langs de Waitomo Caves. De Maori-naam van dit 16 miljoen jaar oude grottenstelsel betekent: water dat door een hol stroomt (wai=water, tomo=hol). Er zijndrie spectaculaire grotten opengesteld voor publiek, waaronder de imposante gloeiwormgrot. Miljoenen gloeiwormen bedekken en verlichten de zoldering.
Een bijzondere activiteit in dit gebied is de excursie de Lost World; hierbij daal je al abseilend 100m recht naar beneden af in een sprookjesachtige groene omgeving, die door de waterdamp van de ondergrondse rivier met een fijn laagje mist wordt bedekt. Je wetsuit heb je al aan en beneden aangekomen duik je al snel onder de grond om de ondergrondse rivier te volgen. Het lampje op je helm komt goed van pas, want het is er aardedonker. Al lopend en zwemmend (afhankelijk van de hoeveelheid water) door de rivier zie je prachtige stalagmieten en stalagtieten en ook hier kom je in een grot met duizenden gloeiwormen. Echt heel bijzonder is het dat zodra de lampjes uit zijn en je ogen aan het donker gewend, je bij het licht van deze muggenlarven je mede reisgenoten kunt zien.
Veel te snel is het alweer voorbij (na 2 uur) en sta je weer in de buitenlucht. Gelukkig mag je nog door een prachtige kloof terugwandelen naar het beginpunt. Kijk op www.waitomo.co.nz voor meer info.