Waggelende Pinguïns in Nieuw-Zeeland
Waggelende Pinguïns in Nieuw-Zeeland
Een pinguïn in het wild zien? De meeste verhalen die ik hoor gaan over de pinguïnpopulatie in Zuid-Afrika. Maar wist je dat je ook wilde pinguïns in Nieuw-Zeeland kan zien? En wel meerdere soorten!
Ik neem je mee naar de pinguïn-spotplekken in Nieuw-Zeeland. Wel met de kanttekening dat als je ooit zelf deze dieren wilt gaan bezoeken jij je dan houd aan de restricties die overal staan; neem voldoende afstand, betreed geen broedgebieden en neem je afval mee naar huis. Want het feit is dat de pinguïnpopulatie in Nieuw-Zeeland erg is afgenomen door het gedrag van toeristen. Op meerdere plekken in Nieuw-Zeeland proberen ze de pinguïnpopulaties te laten herstellen. Daarom worden broedplaatsen nu afgezet voor publiek of kan je enkel nog met georganiseerde tours mee. Een goede zaak als je het mij vraagt!
De pinguïns vind je op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Wij hebben de Little Blue Penguin en de Yellow-eyed Penguin gezien. De Fiordland Crested Penguin vind je nog in het Fiordland National Park, deze hebben wij helaas niet gezien. The Little Blue Penguins (Eudyptula minor) or Kororā (its Māori name), is de kleinste pinguïn ter wereld (20-30 cm).
De pinguïns kun je vooral tussen september en maart zien vanaf avondschemer. Dit is de tijd dat zij eieren leggen, uitbroeden en hun kuikens groot brengen.
Oamaru
Deze plaatst staat ook wel bekend als de pinguïn-hoofdstad. Bekend om de Little Blue Penguins. Je kan voor 40$ p.p. bij het vallen van de avond op een tribune plaats nemen waar de pinguïns uit het water komen om naar hun broedplek te gaan. Helaas mag je hier geen foto’s maken, maar het is een goede optie om de pinguïns te zien. Voor ons iets te toeristisch!
Wil jij niet betalen, ga dan net als ons aan de randen bij de pier kijken in Oamaru, hier komen de pinguïns ook naar boven als het donker wordt. Dan heb je een privé-ontmoeting i.p.v. de toeristische tribune. Schijn a.u.b. geen licht in de ogen van de pinguïns, hier kunnen zij blind door raken!
Ook kan je bij Bushy Beach een poging doen vanuit een uitkijkpunt om de Yellow-eyed Penguins te spotten. Deze komen vaak tussen 15.00-21.00 uur aan land om de kuikens te voeren. Wij hebben hier tot 2 keer gestaan maar helaas niets gezien. En tip; neem een goede telelens mee want het is een aardige afstand vanaf het uitkijkpunt naar het strand!
Otago Peninsula
Nabij Dunedin vind je op de punt van de Otago Peninsula het Royal Albatros Centre. Zij doen georganiseerde tours voor 35$ p.p. naar de Little Blue Penguins bij avondschemer. Erg de moeite waard omdat je op een veilige manier de pinguïns kan bewonderen als zij het water uit komen én foto's mag maken. Ook krijg je informatie over de pinguïns en gaat het entreegeld naar het herstellen en behouden van de pinguïnpopulatie. Wij waren er eind februari en dan zijn sommige pinguïns al in de moulting-fase; dan wisselen ze van verendek. Zij zijn dan 3 weken in hun hol op land. Een goed moment om de pinguïns dan overdag te bekijken en goede foto’s te maken! Wel op gepaste afstand natuurlijk! En dit geheel gratis ;).
Sandfly Bay is de plek waar nog enkele paren van de Yellow-eyed Penguins broeden. Delen van het strand zijn hiervoor afgezet. Wij zagen een gewonde Yellow-eyed Penguin liggen op het strand en 2 kuikens wel 4 meter hoog in het gras op een rots, schreeuwend om hun ouder. Er is gebeld met de parkranger maar die kozen ervoor de gewonde pinguïn pas de volgende dag op te halen, gelukkig leefde hij toen nog! Rond half 9 in de avond kwam de andere ouder waggelend aan land, op weg om de 2 kuikens te voeren, een prachtig gezicht!
Voor wie nog op andere plekken uit wilt kijken naar de Yellow-eyed Penguins kan ook in de Catlins, nabij Nugget Point, bij Roaring Bay een poging wagen. Je kan dan vanaf 16.00 uur vanuit een uitkijkpunt wachten op de pinguïns. Wij hadden hier helaas geen tijd voor omdat wij op doortocht waren.