Victoria

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Uitstervende Koala's

Victoria,
Australië


De koala is een typische Australisch dier en wordt ook wel buidelbeer genoemd. De koala leeft in eucalyptusbossen in het oosten en zuiden van Australië. Het dier is zeer pietluttig over de kwaliteit van de bladeren die hij eet en heeft veel ruimte nodig om te overleven.
Hij heeft een uitzonderlijk goed evenwichtsgevoel en sterke 'handen' met een ruwe binnenkant en stevige klauwen waarmee hij een goede grip heeft. Zo blijft hij al slapend lekker hangen. Koala’s hebben dan ook een levensstijl die weinig energie kost: zo slapen ze maar liefst 20 uur per dag! De eucalyptusbladeren bevatten wel veel water zodat de koala niet extra hoeft te drinken en dus rustig in een boom kan blijven hangen. De naam koala is ontleend aan de taal van de Aboriginals en betekent ‘dier dat niet drinkt’. De trotse koalaman heeft trouwens een kleine harem aan vrouwtjes die hij absoluut niet van plan is te delen. Jaja, want die mannelijke koalaberen, zo schattig als ze er ook uitzien, jaloers dat ze zijn!
Je zou het trouwens niet geloven maar een kleine eeuw geleden werden deze schattige dieren (nu een icoon van Australië) nog gewoon uit de boom geschoten. Een koala blijft gewoon rustig liggen en is daarmee zo'n makkelijk doelwit dat zelfs de meest slechte jager hem nog kan raken. Vooral hun zachte vachten waren erg in trek. Gelukkig is dit dier tegenwoordig beschermd.
Het aantal koala’s in Australië is de afgelopen jaren echter hard gedaald. Volgens de Australian Koala Foundation zijn de dieren binnen dertig jaar verdwenen. Met name is dat te wijten aan boskap, branden en klimaatverandering.
Via het Koala Hospital in Port Macquary, het oudste ziekenhuis ter wereld voor opvang en behoud van wilde Koala’s, kun je een wilde Koala adopteren. http://www.koalahospital.org.au