Adelaide

Reisgids

Beste reistijd

Foto's

Praktisch

Adelaide image

Opgelet Sjakie de chocoladeliefhebber

Adelaide
Australië
Nathaliebeersma

Opgelet Sjakie de chocoladeliefhebber

Opgelet Sjakie de chocoladeliefhebber.

Adelaide is de thuisbasis van de oudste chocolade-producerende detaillist in Australië die door een familie wordt gerund. In 1915 opende Alfred Haigh zijn eerste chocoladewinkel in het imposante, oude gebouw op de hoek van King William Street en Rundle Mall. Dit gebouw viel meteen op toen het me één van mijn eerste dagen in Australië onder ogen kwam. Later, tijdens mijn onderzoek, ben ik er achter gekomen dat deze chocolade toch wel heel speciaal is. En ik ben niet de enige. De jacht op de gouden wikkel leek begonnen. Het ging zo goed dat Alfred in 1919 besloot een fabriek te bouwen achter zijn familiehuis aan Greenhill Road, heel iets zuidelijker dan South Terrace. Nu zijn er nog steeds elke dag meer dan 100 zeer gepassioneerde werknemers elk stukje chocolade met al hun liefde aan het produceren, dippen en versieren, afwerken en inpakken. Ik heb gezien hoe de café latte truffels werden gemaakt. Ik was letterlijk een kind in een snoepwinkel... Wat lijkt het me geweldig als je elke dag de mooiste dingen mag creëren met die gladde, bruine, vloeibare chocolade. Echt alles is dus handgemaakt. Wat ik ook erg leuk vond om te weten te komen is hoe ze holle chocoladeharten maken. Ze chocolade wordt in de vormen gegoten en na een kwartiertje rond te hebben gedraaid komen er prachtige, gladde harten uit tevoorschijn. In een glimmend papiertje is het een perfect cadeau voor iemand waar je van houdt...

De enige kans om deze overheerlijke lekkernij te bemachtigen is in één van de slechts 14 Haigh’s Chocolade winkels, waarvan er zes in Adelaide te vinden zijn. Je vindt de exclusieve chocolade dus niet in de supermarkt of andere winkels. En het wordt ook niet geëxporteerd. De beste plek om naartoe te gaan is dan wel de fabriek zelf, waar ook het Visitor Centre is gevestigd. Een paar keer per dag heb je de gelegenheid om letterlijk een kijkje in de keuken te nemen. Eerst wordt je meegenomen door de geschiedenis van het bedrijf; de vier generaties die tot nu toe de zaak hebben gerund. Daarna wordt je meegenomen op de volgende reis; de reis van het chocolade maken. Het begint met het branden en zuiveren van de bonen totdat je een chocoladelikeur hebt. Deze likeur wordt vervolgens gemengd met cacaoboter, vanille, poedersuiker en voor de melkchocolade ook nog wat melkpoeder. Deze chocoladepasta wordt tot een nog fijner poeder gemalen. Dit zorgt voor die overheerlijke soepele en gladde substantie in je gehemelte. In de laatste fase wordt er nog wat cacaoboter toegevoegd en wordt de chocoladepasta geklopt. Dit extra beetje aandacht zorgt ervoor dat het zich tot de perfecte chocolade ontwikkeld. En zie daar het resultaat: overheerlijke, zoete, gladde, vloeibare chocolade! En dan is het knutselen geblazen... Mocht je nou denken dat het je met deze informatie ook zelf wel lukt, dan moet ik je teleurstellen. Het recept is net zo geheim als dat van Coca Cola en blijft binnen de muren van de fabriek. Niemand weet wat Willy Wonka precies uitspookt, maar ik kan je verzekeren dat er in déze fabriek géén kinderen in de chocoladerivier verdwijnen, tonnetje rond en paars van een snoepje worden of na een confrontatie met de televisie nog slechts enkele centimeters groot zijn. Hier verlaat iedereen gewoon met een tevreden lach het gebouw.

Als je deelneemt aan de tour in de fabriek, krijg je een kortingsbon en kun je, genietend van koffie of thee met natuurlijk wat chocolade om te proeven, proberen een keuze te maken uit de uitgebreide collectie vers geproduceerde fabriekschocolade en andere zoetigheid, waaronder de bekende chocoladekikkers, truffels, fruitsnoepjes, repen en andere Haigh’s-creaties. Ik zeg: `Eet smakelijk!’

Foto's

be3bb.jpg
be3bb.jpg
Nathaliebeersma
c7b66.jpg
c7b66.jpg
Nathaliebeersma
bb100.jpg
bb100.jpg
Nathaliebeersma
be3bb.jpg
be3bb.jpg
Nathaliebeersma
bb100.jpg
bb100.jpg
Nathaliebeersma